Rak grlića materice je jedan od najučestalijih oblika kancera koji pogađa žene, a vakcinacija i redovne posete ginekologu su najbitniji koraci za njegovu prevenciju.

Ne davimo Beograd poziva nadležne institucije da radi prevencije raka grlića materice sprovedu aktivniju kampanju o dostupnosti besplatne HPV vakcine, kao i da uputi pojedinačne pozive na vakcinaciju mladima, prvenstveno devojčicama, uz detaljno objašnjenje o važnosti i dejstvu HPV vakcine. Radi potpune prevencije raka grlića materice, predlažemo i slanje redovnih poziva na ginekološke preglede svim odraslim ženama, sa posebnim merama za uključivanja žena iz osetljivih društvenih grupa kojima je onemogućen ili otežan pristup zdravstvenoj zaštiti, ali i poboljšanje generalnih zdravstvenih politika u oblasti ginekologije i akušerstva u Srbiji.

Uprkos obeshrabrujućim statistikama, kako i slogan ovogodišnje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice glasii, ovo je „rak koji možemo sprečiti“. HPV virus (humani papiloma virus) je glavni uzročnik ovog oboljenja, a zaraženi često nemaju nikakve simptome. Ovo nije samo polno prenosiva bolest, kako se često veruje, već je u pitanju virus koji se prenosi i dodirom, te ga skoro 80% ljudi dobije do dvadeset i pete godine života. Zbog ovoga uobičajene mere zaštite od seksualnih bolesti nisu dovoljne za prevenciju HPV virusa, čiji razvoj dovodi do raka grlića materice.

Zbog ovoga su jako bitna česta testiranja na HPV virus kao i obavljanje redovnog ginekološkog
pregleda grlića materice uz PAPA test koji otkriva rane promene koje ukazuju na rak. Od 2019.
godine je u Srbiji uvedena besplatna vakcina protiv HPV virusa, koji je glavni uzročnik ovog raka, a preporučena je za decu uzrasta od devet do trinaest godina, dok je dostupna svim mladima koji imaju do 19 godina. Studije vođene od 2008. godine ukazuju da na vreme primljena vakcina smanjuje broj oboljenja od raka grlića materice za čak
90%.

Od 23. do 29. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. U
okviru ove nedelje različite organizacije širom Evrope se bave podizanjem svesti o ovoj
bolesti, kao i informisanjem o merama prevencije, u čemu učestvuje i Ženska grupa pokreta Ne davimo Beograd.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?