Seksualno nasilje – zakonodavni okvir i sudska praksa, bila je tema o kojoj je naša Aleksandra Mališić razgovarala sa pravnicom Dijanom Malbašom u prvoj emisiji Šta žene žele?!

Preko četrdeset posto žena bilo je tokom svog života izloženo nekoj formi seksualnog uznemiravanja, pokazuju istraživanja OEBS-a iz 2018. godine. Broj prijava za ovo krivično delo, iako postoji trend rasta, je zabrinjavajuće mali, a jedna trećina rezultira osuđujućim presudama.

“Žene ne prijavljuju nasilje jer imaju strah da će biti izložene sramoti, osudi, da im institucije neće verovati, da će se krivica svaliti na njih, a da pravdu na sudu neće dobiti”, istakla je Malbaša.

Dva slučaja koja su poslednjih meseci okupirala pažnju javnosti imaju potencijal da ohrabre žene da prijave nasilje i zatraže pravdu na sudu.

Borba Marije Lukić za sudsku pravdu, završena nakon više od dve godine prvostepenom presudom kojom je Milutin Jeličić Jutka bezuslovno osuđen na 3 meseca zatvora. Nakon skandala zbog seksualnih odnosa sa maloletnicama, poznati jutjuber Baka Prase (Bogdan Ilić) ostao je bez podrške sponzora. Prisustvo i aktivno učešće javnosti doprineli su da oba slučaja dobiju, iako ne adekvatan, ipak pozitivan ishod.

Šta kao javnost možemo i treba da uradimo u ovakvim situacijama? Kome se možete obratiti za podršku i kakva je procedura ukoliko želite da prijavite seksualno nasilje?

Poslušajte celu emisiju na linku, delite i šaljite nam komentare na zenskagrupa@nedavimobeograd.rs.

Emisija se realizuje u okviru Ženske grupe Inicijative Ne davimo Beograd i emituju se četvrtkom od 20 časova uživo na našem Instagram profilu, a možete je pronaći nakon toga i na našem You tube kanalu.

Žene ne prijavljuju nasilje jer imaju strah da će biti izložene sramoti, osudi, da im institucije neće verovati, da će se krivica svaliti na njih, a da pravdu na sudu neće dobiti.

Pročitaj i ovo:

Ukinimo BusPlus: Apexu istekao ugovor

Nakon što je firmi Apex Solution Technology istekao ugovor za sistem naplate javnog prevoza BusPlus, inicijativa Ne davimo Beograd poziva grad da odustane od ovog štetnog posla i vrati naplatu u nadležnost grada.