Zeleno-levi front Užice je danas Osnovnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv Dušana Jovanovića zastupnika firme Opus DJ i Milana Stanimirovića bivšeg načelnika Gradske uprave za poslove organa grada, opštu upravu i društvene delatnosti grada Užica, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom koja se odnosi na angažovanje scenariste i reditelja za ceremoniju otvaranja manifestacije Užice-prestonica kulture 2024. godine.

Kako je ZLF Užice ranije pisao u jednom od svojim saopštenja ukupna vrednost angažovanja scenaristkinje inicijalno je iznosila 1.000.000 dinara, da bi se dodelom ugovora vrednost povećala za 100.000 dinara. Dok su troškovi režisera koji su procenjeni 1.725.000 dinara dodelom ugovora porasli na 1.980.000.

Kopredsednica odbora Zeleno-levog fronta Užice Jovanka Lučić je navela da ih je nakon što su izašli u javnost sa sumnjom da se u okviru projekta Užice prestonica kulture 2024. godine odvijaju koruptivne radnje kontaktiralo lice koje je angažovano za izradu scenarija za uvodne događaje.

– Pod tim dokazima koje ćemo predati tužilaštvu evidentno je da je scenarista naplatio samo 95 hilada dinara dok je preko million dinara otišlo na račun firme DJ Opus koja je osnovana u decembru 2023. godine, dakle novac nije utrošen za namenu za koju je rečeno da je utrošen. Budući da ne želimo da budemo saučesnici u takvom krivičnom delu odlučili smo da podnesemo krivičnu prijavu i da prosto ceo slučaj prepustimo institucijama koje su nadležne da se time bave, rekla je Lučić.

Kao što su i ranije upozoravali iz ZLF Užice javna nabavka za angažovanje reditelja i scenaristkinje nije obavljena raspisivanjem javnog poziva, već direktnom nagodbom.

Narodni poslanik i član Gradskog odbora Zeleno-levog fronta Užice Bogdan Radovanović je rekao da je naprednjačka vlast do savršenstva usavršila čuveni institut tender pre tendera i da se tipuje jedan ponuđač dok se ostali pojavljuju kao dekoracija tom postupku kako bi se sve predstavilo da je to tender kakav treba da bude. Ipak u ovom slučaju kako kaže Radovanović ne radi se o tome, već o poslu da se osniva pravno lice mesec, dva pre sklapanja ugovora koji se obavlja direktnom pogodbom. Tako je, navodi Radovanović firma osnovana u decembru 2023. godine, a ugovor potpisan 26. januara ove godine.

–Ovde nije bilo ni tendera, niti bilo kakvog vida javnosti koja bi izvršila uvid u taj posao. Smatramo da je netransparentno trošenje budžetskih sredstava nešto što niko ne želi. Niko nema ništa protiv toga da Užice bude prestonica kulture, ali imamo protiv toga da Užice bude prestonica korupcije, manipulacija i malverzacija budžetskim sredstvima. Mi smatramo da je u ovom slučaju došlo do prouzrokovanja štete i to smo predočili tužilaštvu, kazao je Radovanović.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.