Narodni poslanici Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Jelena Jerinić i Radomir Lazović upozorili su u Briselu predstavnike Evropskog parlamenta na ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima SNS-a, kao i na odsustvo vladavine prava u našoj državi, kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u. Bila je ovo prilika i da razgovaramo o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju.

“U prethodnih devet meseci, od kada zaseda ovaj saziv parlamenta, mogli smo iz prve ruke da se uverimo kako izgleda zloupotreba najvažnije demokratske institucije u zemlji. Zloupotrebama procedura sprečeno je da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države. Sve ovo vodi polarizovanom društvu u kome se progone nezavisni novinari i guše mediji, uklanjaju nepodobne tužiteljke kada se drznu da taknu leglo korupcije, a preko režimskih medija uništavaju se životi ljudima koji se suprotstave SNS-u i kriminalu.” – izjavio je Radomir Lazović i poručio

“Za stvarne promene rada Narodne skupštine i generalno unapređenje demokratije u Srbiji, neophodan je drugačiji i otvoren pristup u novoj fazi međupartijskog dijaloga koji će prepoznati kontekst u kome se ovi pregovori vode. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji i zato osnovni problem srpskog parlamenta nije nedostatak kapaciteta, niti je manjkavost procedura, već svesna zloupotreba parlamenta od strane vladajuće većine.” – izjavila je Jelena Jerinić i poručila da je Srbija ozbiljno nazadovala po pitanju vladavine prava usvojivši ustavne amandmane koje su ozakonile partijski uticaj na pravosuđe.

Među predstavnicima Evropske unije sa kojim je u poseti Briselu razgovarala delegacija Narodne skupštine Republike Srbije i koje smo upozorili na zloupotrebe u radu parlamenta, odsustvo vladavine prava i kontrolu medija i napade na novinare nalazili su se potpredsednik evropskog parlamenta Mihael Šimečka, Alesandra Moreti, predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju i drugi EU poslanici, Matijaž Nemec, član delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.