Narodni poslanici Zeleno-levog kluba, Ne davimo Beograd, Jelena Jerinić i Radomir Lazović upozorili su u Briselu predstavnike Evropskog parlamenta na ozbiljne zloupotrebe Narodne skupštine od strane režima SNS-a, kao i na odsustvo vladavine prava u našoj državi, kroz primer smene tužiteljki koje su se bavile istragama u EPS-u. Bila je ovo prilika i da razgovaramo o pritiscima na slobodne medije i napade koje trpe novinari poput Milana Nikića, novinara N1 iz Kragujevca i Marko Vidojković, koji je zbog pretnji smrću mora da napusti Srbiju.

“U prethodnih devet meseci, od kada zaseda ovaj saziv parlamenta, mogli smo iz prve ruke da se uverimo kako izgleda zloupotreba najvažnije demokratske institucije u zemlji. Zloupotrebama procedura sprečeno je da i jedan predlog opozicije ikada dođe na dnevni red. Sednice se vode pristrasno, poslovnik se ne poštuje, ljudima se gasi mikrofon, nemamo pravo na repliku, a svaka prilika se koristi za uvrede i napade na opoziciju. Vlast političke neistomišljenike tretira kao izdajnike, strane plaćenike i rušitelje države. Sve ovo vodi polarizovanom društvu u kome se progone nezavisni novinari i guše mediji, uklanjaju nepodobne tužiteljke kada se drznu da taknu leglo korupcije, a preko režimskih medija uništavaju se životi ljudima koji se suprotstave SNS-u i kriminalu.” – izjavio je Radomir Lazović i poručio

“Za stvarne promene rada Narodne skupštine i generalno unapređenje demokratije u Srbiji, neophodan je drugačiji i otvoren pristup u novoj fazi međupartijskog dijaloga koji će prepoznati kontekst u kome se ovi pregovori vode. Međunarodni indikatori više ne svrstavaju Srbiju u grupu demokratskih država, već u hibridni režim na putu ka autokratiji i zato osnovni problem srpskog parlamenta nije nedostatak kapaciteta, niti je manjkavost procedura, već svesna zloupotreba parlamenta od strane vladajuće većine.” – izjavila je Jelena Jerinić i poručila da je Srbija ozbiljno nazadovala po pitanju vladavine prava usvojivši ustavne amandmane koje su ozakonile partijski uticaj na pravosuđe.

Među predstavnicima Evropske unije sa kojim je u poseti Briselu razgovarala delegacija Narodne skupštine Republike Srbije i koje smo upozorili na zloupotrebe u radu parlamenta, odsustvo vladavine prava i kontrolu medija i napade na novinare nalazili su se potpredsednik evropskog parlamenta Mihael Šimečka, Alesandra Moreti, predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju i drugi EU poslanici, Matijaž Nemec, član delegacije pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.