Zeleno-levi front poziva sve građane koji mogu da dođu u Loznicu u petak 28. juna i  da se pridruže protestu u organizaciji Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Pozivamo vas da izrazimo nezadovoljstvo projektom koji plasira ozloglašena multinacionalna korporacija Rio Tinto, a koji za cilj ima jeftinu eksploataciju naše zemlje, kao i da sprečimo Srpsku naprednu stranku da zarad ličnog profita dozvoli Rio Tintu da zauvek uništi najplodnije delove Srbije bez obzira prema protestima lokalne zajednice.

Stanovnici Loznice, kao i građani i građanke iz cele Srbije, su opravdano zabrinuti zbog potencijalne štete koju bi ovaj projekat izazvao. Dolina Jadra je poznata po svom bogatom biodiverzitetu i poljoprivrednoj proizvodnji, a planirano iskopavanje litijuma predstavlja pretnju za prirodne resurse i životnu sredinu, što bi moglo imati dugoročne posledice ne samo za sve nas, već i za buduće naraštaje.

Građani su još 2021. godine blokadom Gazele i brojnih drugih saobraćajnica širom zemlje poslali jasnu poruku režimu i Rio Tintu, a kao i tada, vaše prisustvo i podrška su od ključnog značaja za zaustavljanje ovog neopisivo štetnog projekta koji preti da izazove ekološku katastrofu i učini ovaj deo Srbije nepodobnim za život.

Vidimo se 28. juna u 19h ispred Vukovog Doma kulture u Loznici. Zajedno možemo i moramo da zaštitimo našu prirodu i osiguramo zdravu budućnost za naredne generacije!

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.