Zeleno-levi front / Ne davimo Beograd pruža snažnu podršku protestu vozača hitne pomoći i drugih saniteta u zdravstvenim ustanovama, koji se danas održava ispred zgrade Vlade Republike Srbije. Zahtevamo da vozači hitne pomoći iz unutrašnjosti imaju iste plate kao i njihove kolege u Beogradu, ali i da se izvrši preko potrebno povećanje plata vozačima hitne pomoći i svim zdravstvenim radnicima.

„Više puta sam u Narodnoj skupštini postavljao pitanje Ministarki zdravlja, Danici Grujičić, šta će nadležno ministarstvo učiniti da se izjednače plate vozača hitne pomoći, koji u manjim gradovima primaju manje plate od njihovih kolega u većim gradovima, a obavljaju isti posao. Zahtevao sam i da reaguje na nezakonita umanjenja plata vozačima hitne pomoći.“, izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog fronta.

„Većina vozača hitne pomoći prima platu koja je nešto malo manja od 50.000 dinara, jer im se godinama plate obračunavaju i umanjuju na nezakonit način, obračunom nižeg koeficijenta nego što je zakonom propisano. Daleko manji broj vozača hitne pomoći prima platu oko 64.000 dinara, jer su tretirani na zakonit način. Krajnje je vreme da se ova nepravda ispravi“, dodao je Kozma.

Ekipe hitne pomoći svakodnevno spašavaju živote naših građana. U interesu svih građana Srbije je da znaju da su vozači hitne pomoći i drugih saniteta uvaženi na adekvatan način i da mogu dostojanstveno da žive od sopstvenog posla. Zato umesto igrarije sa koeficijentima prilikom obračuna plata i time životima građana Srbije, potrebno je da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada svih zdravstvenih radnika – doktora, medicinskih tehničara i vozača hitne pomoći, ali i da se pružanje hitne pomoći reguliše zasebnim zakonom.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.