Zeleno-levi front osuđuje zabranu festivala „Mirdita, dobar dan“, važnog događaja koji promoviše mir i kulturnu razmenu između Srbije i Kosova i zahteva povlačenje takve sramne odluke.

Odluka o ukidanju festivala koji služi kao most između zajednica, od suštinskog je značaja za podsticanje dijaloga i razumevanja, posebno u regionu koji se još uvek oporavlja od prošlih sukoba, doneta je od strane MUP-a zbog opasnosti od ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, kao i opasnosti od narušavanja javnog reda i mira.

Neshvatljivo je da 25 godina nakon sukoba, Srbija i dalje nije u stanju da prihvati progresivne ideje tolerancije za diskusiju, debatu i različita mišljenja. Ova zabrana je suštinski pokušaj ućutkivanja disidentskih glasova, koji su kroz istoriju najviše dolazili iz oblasti umetnosti i kulture, glasova koji su ključni za društveni napredak i pomirenje.

Nesposobnost srpske vlade da rešava pitanje Kosova, i zaštiti i obezbedi srpsko stanovništvo na Kosovu, ovim činom se manifestuje u patetičnoj zabrani festivala koji okuplja umetnike. Ova akcija je tužan pokazatelj vladine nesposobnosti da se konstruktivno suoči sa izazovima, umesto kojih bira gušenje kulturnog izraza i dijaloga.

Zeleno-levi front zahteva omogućavanje održavanje festivala “Mirdita, dobar dan” i garantovanje bezbednosti svih učesnika i posetilaca.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.