Zeleno levi front / Ne davimo Beograd osuđuje klevetanje na opskurnim ekstremističkim portalima i telegram grupama kao i verbalne napade na dugogodišnju građansku aktivistkinju Zoranu Crnojević iz Vršca kojima je izložena prethodnih nedelja.

Građanke i građani Srbije mesecima protestuju za Srbiju protiv nasilja. Mnogi su i godinama ranije protestovali zbog raznih otimačina javnih i prirodnih dobara, kršenja ličnih i političkih ali i ekonomskih i socijalnih prava. Jedna od njih je Zorana Crnojević, dugogodišnja aktivistkinja Čuvara vatre, koja je bila na protestima kako inicijative Ne davimo Beograd tako i na protestima Srbija protiv nasilja, zbog čega je prethodnih nedelja oklevetana na opskurnim portalima i telegram grupama koje pozivaju na zastrašivanje Zorane i verbalne napade koji su upućeni njoj u njenom komšiluku u Vršcu od strane nasilnih desnih ekstremista poput Levijatana. Podsećamo da su ranije na meti Levijatana bile nacionalne manjine, seksualne manjine, izbeglice i politički protivnici zbog čega će na predlog Vrhovnog javnog tužilaštva Ustavni sud razmatrati zabranu ovog udruženja.

„Iako su u Srbiji danas svi potencijalne mete, na specifičan način se zastrašuju građanske aktivistkinje koje se suprotstavljaju nasilju i brane kako svoj kraj tako i svoju zemlju. Nasilnim metodama im se ugrožava osećaj bezbednosti napadom na dom i slobodu kretanja sa ciljem da se diskredituju i obeshrabre da budu aktivne učesnice društvenog života i borkinje za ljudska prava. I te metode su gotovo uvek mizogine i omalovažavajuće, jer desni ekstremisti posebno ženama ne opraštaju sloboda mišljenja i izražavanja i autonomnost političkog delovanja.” – izjavila je Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta i članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Policiji je slučaj napada na Zoranu Crnojević prijavljen ali je zbog neadekvatne reakcije usledila prijava i Sektoru unutrašnje kontrole. Zeleno-levi front stoji solidarno uz Zoranu Crnojević i zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da profesionalno reaguje i pruži jednaku zaštitu svim građankama i građanima Srbije.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.