Zeleno levi front / Ne davimo Beograd osuđuje klevetanje na opskurnim ekstremističkim portalima i telegram grupama kao i verbalne napade na dugogodišnju građansku aktivistkinju Zoranu Crnojević iz Vršca kojima je izložena prethodnih nedelja.

Građanke i građani Srbije mesecima protestuju za Srbiju protiv nasilja. Mnogi su i godinama ranije protestovali zbog raznih otimačina javnih i prirodnih dobara, kršenja ličnih i političkih ali i ekonomskih i socijalnih prava. Jedna od njih je Zorana Crnojević, dugogodišnja aktivistkinja Čuvara vatre, koja je bila na protestima kako inicijative Ne davimo Beograd tako i na protestima Srbija protiv nasilja, zbog čega je prethodnih nedelja oklevetana na opskurnim portalima i telegram grupama koje pozivaju na zastrašivanje Zorane i verbalne napade koji su upućeni njoj u njenom komšiluku u Vršcu od strane nasilnih desnih ekstremista poput Levijatana. Podsećamo da su ranije na meti Levijatana bile nacionalne manjine, seksualne manjine, izbeglice i politički protivnici zbog čega će na predlog Vrhovnog javnog tužilaštva Ustavni sud razmatrati zabranu ovog udruženja.

„Iako su u Srbiji danas svi potencijalne mete, na specifičan način se zastrašuju građanske aktivistkinje koje se suprotstavljaju nasilju i brane kako svoj kraj tako i svoju zemlju. Nasilnim metodama im se ugrožava osećaj bezbednosti napadom na dom i slobodu kretanja sa ciljem da se diskredituju i obeshrabre da budu aktivne učesnice društvenog života i borkinje za ljudska prava. I te metode su gotovo uvek mizogine i omalovažavajuće, jer desni ekstremisti posebno ženama ne opraštaju sloboda mišljenja i izražavanja i autonomnost političkog delovanja.” – izjavila je Biljana Đorđević, poslanica Zeleno-levog fronta i članica Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Policiji je slučaj napada na Zoranu Crnojević prijavljen ali je zbog neadekvatne reakcije usledila prijava i Sektoru unutrašnje kontrole. Zeleno-levi front stoji solidarno uz Zoranu Crnojević i zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova da profesionalno reaguje i pruži jednaku zaštitu svim građankama i građanima Srbije.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.