Dobrica Veselinović, član Privremenog organa grada Beograda i Natalija Stojmenović, gradska odbornica u Beogradu, odali su poštu ubijenom Aleksiću i položili cveće u ulici koja nosi njegovo ime.

“Danas obeležavamo godišnjicu smrti Srđana Aleksića, mladića koji je u poginuo braneći od napada svog komšiju koji je bio meta samo zbog drugačije veroispovesti. U vremenima i izazovima koji predstoje ovakvi primeri nam govore da moramo izabrati stranu dobra i usprotiviti se svakom zlu.” – rekao je Veselinović.

21. januara 1993. godine, grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimisala osobe na pijaci u Trebinju. Nakon što su ustanovili da je jedna od legitimisanih osoba Alen Glavović, Bošnjak, počeli su da ga maltretiraju i tuku. Tada je Srđan priskočio u pomoć Alenu, “čija jedina krivica je bila sadržana u njegovom imenu”. Zatim su četvorica vojnika, naočigled prolaznika i policajaca, kundacima pušaka krvnički pretukli Srđana. Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo je 6 dana kasnije. Srđan Aleksić je imao 26 godina kada je ubijen.

Srđanov otac je u čitulji napisao: “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Naša je dužnost da čuvamo uspomenu na Srđana Aleksića i nikada više ne dozvolimo da se ljudi ubijaju zbog etničke ili religijske pripadnosti.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.