Narodne poslanice Zeleno-levog fronta, Biljana Đorđević i Jelena Jerinić učestvuju u radu 37. kongresa Evropske zelene partije koji se održava u Beču 2. i 3. juna. Ovo okupljanje evropskih zelenih partija i pokreta organizuje se u susret izborima za Evropski parlament 2024. godine, u uslovima višestruke krize koja pogađa građane i građanke Evrope. Evropski zeleni nude jasne odgovore na izazove sa kojima se Evropa suočava: put ka socijalnoj i klimatskoj pravdi, ka daljim integracijama i jačoj i inkluzivnijoj demokratiji nasuprot autokratskim snagama koje pozivaju na podele u našim društvima.

Biljana i Jelena sastale su se sa Tomasom Vajcom i Rasmusom Nordkvistom, članovima Izvršnog komiteta Evropske zelene partije i upoznale ih sa trenutnom situacijom u Srbiji, delovanjem Zeleno-levog fronta u Narodnoj skupštini i Skupštini grada Beograda i ohrabrujućem procesu prikupljanja potpisa za registraciju političke stranke. Naše narodne poslanice upoznale su ih detaljnije sa zahtevima protesta „Srbija protiv nasilja“. 

Evropska zelena partija posvećena je ubrzavanju procesa proširenja EU, uključujući pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana. U diskusiji o proširenju EU Biljana Đorđević je izjavila: „Proširenje Evropske unije mora ponovo da se vidi kao proširenje prostora demokratije, vladavine prava i solidarnosti, a ne samo kao tehnokratski proces radi sticanja ekonomskih povlastica. Hvala Evropskim zelenima koji podržavaju borbu građanki i građana Srbije upravo za takvo jedno društvo. Potrebno je naći načina da se u institucijama Evropske unije čuju alternativni glasovi demokratske, pravedne i solidarne Srbije kao zemlje kandidatkinje za članstvo – kako iz opozicionih političkih partija, tako i iz civilnog društva.”

Pročitaj i ovo:

Potpisan “Dogovor za pobedu”

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.