Иницијатива Не давимо Београд поднела је данас Вишем јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против градске секретарке за културу Ивоне Јевтић и других лица, због основане сумње да је извршено кривично дело злоупотребе службеног положаја из чл.359 Кривичног законика при спровођењу градског конкурса за финансирање или суфинансирање пројеката у култури.

Недавно објављени резултати овогодишњег конкурса градског Секретаријата за културу, показују да је његово потпуно нетранспарентно спровођење, односно чињенице да су од јавности скривани подаци као што су како се бирају чланови комисија, ко су они и како доносе одлуке, свесно омогућило организацијама блиским владајућој странци да конкурс злоупотребе и остваре корист. Упркос упозорењима стручне јавности која су упућена још прошле године, када су анализе конкурса показале сличне злоупотребе, овај пут стање не само да није побољшано него су резултати поражавајући.

Како је Асоцијација Независна културна сцена Србије упозорила, чак 30% средстава додељених на овом конкурсу отишло је сумњивим организацијама, које се или културом не баве или су регистроване или пререгистроване непосредно или чак у току конкурсне процедуре.

У кривичној пријави, коју је иницијатива Не давимо Београд поднела, наводи се осам илустративних примера злоупотребе у укупној вредности већој од 5 милиона динара. Поред организација креаторке Сузане Перић која се бави производњом одеће или Исидоре Бјелице и Небојше Пајкића регистроване за борбу против ГМО хране, средства су добила и организације које се баве медицином, социјалном заштитом, предузетништвом, маркетингом, физичком активношћу и другим делатностима које са културом немају везе.

Сматрамо да ово нису случајне грешке настале због некомпетентности комисија које доносе одлуке, већ да је до злоупотребе конкурса дошло свесно и са намером да се људима блиским градским властима омогући стварање користи.

За последицу, овакве злоупотребе девастирају поље савременог уметничког стваралаштва, остављајући без средстава многе релевантне организације које су годинама градиле и стварале савремену уметничку сцену Београда.