Poslanička grupa Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo u ovom trenutku i pod ovim uslovima neće učestvovati u konstituisanju Ženske parlamentarne mreže (ŽPM) zbog zloupotreba od strane predstavnica Srpske napredne stranke.

ŽPM je neformalna mreža čiji su prioriteti podsticaj ženama u Srbiji za veće učešće u političkom i javnom životu, širenje svesti o ženskoj solidarnosti i afirmacija rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja.

Zloupotreba ŽPM se sastoji u selektivnoj i disproporcionalnoj osudi jednog nasilja nad ženama i pravdanju i prećutkivanju drugog, i to isključivo prema partijskim linijama podele.

“Mi smo bile spremne da učestvujemo u radu mreže, ali smo zahtevale da se prethodno utvrdi način rada i jasni ciljevi, ali i da Sandra Božić, predložena od strane SNS, ne može biti koordinatorka ŽPM. Razlog za to su sramotni komentari koje je u svojstvu predsedavajuće Narodne skupštine iznela na sednici. ” izjavila je Biljana Đorđević i poručila da je Božić zloupotrebila ŽPM šaljući medijima saopštenje u svojstvu koordinatorke iako mreža još uvek nije ni konstituisana niti je ijedna predstavnica poslaničkih klubova opozicije o sadržaju saopštenja konsultovana.

Podsećamo da je Sandra Božić za poslanice opozicije osporila pravo na slobodno kretanje u Velikoj sali Narodne skupštine i pitala „da li se preporučuju” i to nakon što je poslanik SNS Dalibor Šćekić polno uznemiravao poslanicu DS Tatjanu Manojlović tokom njenog skupštinskog izlaganja.

U navedenom saopštenju, najavljuje se isključivanje cele Narodne stranke iz ŽPM zbog neprimerene reakcije u javnosti Marine Lipovac Tanasković povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Iako se slažemo da je ova reakcija pogrešna, smatramo da je Božić nju iskoristila kako bi našla opravdanje za svoje istupe u javnosti, a zloupotrebljavajući ŽPM.

Poređenja radi, poslanice opozicije nisu tražile isključivanje svih poslanica Srpske napredne stranke iz ŽPM nakon ispada Sandre Božić i polnog uznemiravanja Dalibora Šćekića. Smatramo da je ovo saopštenje ŽPM takođe vid izbegavanja konstruktivnog pristupa u bavljenju institucionalnim odgovorima na nasilje nad ženama koje su imale poslanice Narodne stranke Sanda Rašković Ivić i Slavica Radovanović i ostale predstavnice opozicije na pripremnim sastancima pred konstituisanje ŽPM.

Pročitaj i ovo: