Zeleno levi front / Ne davimo Beograd poziva institucije da reaguju, zaustave korupciju na delu i smene glavnog urbanistu grada Beograda Marka Stojčića.

U gradu u kom investitorski urbanizam proždire i poslednje zelene površine, asfaltira i poslednje parkove, glavni gradski urbanista višegodišnjem urbanističkom haosu doprinosi i svojim privatnim biznis šemama.

Kako je udruženje „Naša mesna zajednica“ iznelo u svom saopštenju, glavni urbanista grada Beograda Marko Stojičić je u proteklih 10 godina, koliko je na visokim pozicijama u Komisiju za planove Skupštine grada Beograda, zloupotrebio svoju poziciju javnog funkcionera i na taj način ostvario korist za sebe i povezana lica.

Naime, 2018. godine, Marko Stojčić avanzuje sa mesta člana Komisije za planove na poziciju zamenika predsednika Komisije za planove Skupštine grada Beograda, a iste godine ta komisija usvaja urbanistički projekat za izgradnju četvorospratne zgrade od preko 1700m2 u Vladetinoj 22, na beogradskoj opštini Palilula. Zadatak Komisije za planove jeste da usvaja urbanističke projekte, samo što je ovaj specifičan, jer je investitor firma Vladetina 22 d.o.o. čiji je vlasnik bio upravo glavni gradski urbanista Stojčić.

Glavni gradski urbanista Stojčić je vlasnik još jedne firme (Institut za savremenu arhitekturu d.o.o.) koja je izradila urbanistički projekat za Vladetinu 22. Pored toga, on je i projektant tog urbanističkog projekta, dok je odgovorni urbanista njegov otac. A ovo je samo deo koruptivnih šema gradskog urbaniste Stojčića koje je razotkrilo udruženje „Naša mesna zajednica“.

“Ovaj začarani krug moći, korupcije i bahatosti pokazuje kako funkcioniše gradska uprava SNS-a i SPS-a i institucije u njihovom korumpiranom sistemu. Skandalozno je da čovek koji je sposoban da svoj položaj zloupotrebi za lično bogaćenje bude na bilo kojoj javnoj funkciji. Svima je jasno da glavni gradski urbanista doprinosi bujanju investitorskog urbanizma i bogaćenju privatnih investitora, na uštrb kvaliteta života građana i građanki Beograda i zato mora biti smenjen”, izjavila je Anđela Ruvidić, gradska odbornica Ne davimo Beograd i koalicije Moramo.

Zbog toga Zeleno levi front / Ne davimo Beograd poziva institucije da reaguju i zaustave korupciju na delu. Zahtevamo da Marko Stojčić odmah podnese ostavku ili bude smenjen sa pozicije glavnog gradskog urbaniste.

Pročitaj i ovo: