Završna konvencija koalicije „Srbija protiv nasilja“ koja je počela na Trgu Republike, završena je ispred zgrade Republičke izborne komisije.

Ovu koaliciju okupila je organizacija protesta Srbija protiv nasilja, koji su za povod imali zahtev za odgovornost vlasti Aleksandra Vučića za dva masovna ubistva u maju ove godine, jedno i beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i drugo u okolini beogradske opštine Mladenovac i Smedereva.

Na ovom okupljanju, vidna je bila ikonografija ovih višemesečnih protestnih okupljanja, između ostalog transparent sa stihovima Branka Miljkovića „Uzalud ih budim“.

Novinar Smiljan Banjac, bio je zadužen za vođenje programa „Srbije protiv nasilja” i poručio da je vreme da se zaustavi rušenje Beograda od strane „naprednjačkih talibana“.

Nosilac beogradske liste Dobrica Veselinović zahvalio se aktivistima i tehničkom osoblju ove liste. Prisetio se protesta devedesetih, poput onog 9. marta, rekavši da dobar deo drugara iz Prve beogradske gimnazije sa kojima je bežao iz škole na protest, više u Srbiji ne žive.

Na njegov pomen Dačića, Šešelja i Vučića građani su zviždali i počeli da skandiraju „Vučiću odlazi“.

Veselinović je istakao da je ovo protest protiv nepravde – a za više demokratije i slobode, protest protiv zagađenja – a za čist vazduh i protest za promene. Dodao je da posle majskih tragedija koje su ujedinile opoziciju, ništa više ne sme da ostane isto i obećao građanima da se to neće desiti.

“U našoj viziji budućnosti Beograd je pravedan i bezbedan grad. Beograd kakvim ga ja vidim je grad dobrog obrazovanja, dobrih javnih usluga. Zdrav grad. Grad koji se vozi javnim prevozom, hoda i vozi bicikl. Grad u kome svako ima krov nad glavom, grad ljubavi”, rekao je Veselinović.

Kandidat za gradonačelnik Beograda, Vladimir Obradović, rekao je da je danas hladno, da će hladno biti i u nedelju na dan izbora, ali da je „najhladnije bilo u maju“ kada su se desila dva masovna ubistva. Poručio je da ne žele da žive u gradu gde osuđeni kriminalac snima spotove u školi, kao i da SNS vlast deceniju „rasparčava“ grad komad po komad, prodavši, između ostalog, Sajam, Beograđanku, institut Jaroslav Černi.

„Imam dobre vesti promena je počela. Šapićevo vreme je prošlo“, poručio je Obradović.

On je dodao da Šapić nije bio sa svojim građanima u vreme tragedija, da mu to on neće oprostiti i da zato „mora da ode“.

„Neće mu pomoći ni koalicija sa Šešeljom. Beograd ne zaslužuje stečajnog upravnika“, poručio je.

Prvi na republičkoj listi, Radomir Lazović, upitao je „Čiji grad“, na šta je masa odgovorila „Naš grad“.

Srbija danas samo liči na državu – ima puteve, ali služe da se iz nje ode, rekao je on.

Upitao je da li normalno da se sve daje Rio Tintu, te da vlast samo čeka da izbori prođu, pa da se ova firma vrati. Podsetio je i na slučaj onkoloških pacijenata kojima je traženo da budu siguran glas da bi se pomerili na listi čekanja.

“Srbija liči na državu, ali ona to nije. Ona ima sudove, ali oni služe da čuvaju povlašćene i da sude onima koji im se zamere”, rekao je Lazović i pozvao građanke i građane da izađu na izbore i glasaju za normalnu Srbiju.

Kandidata za poslanika Srđana Milivojevića građani su pozdravili uzvikujući njegovo ime. Poručio je da 17. decembra se jedinica precrtava, a sedmica na listiću zaokružuje.

Milivojević je poručio da se bira „ili Srbija ili magija“, kao i da ne želi da deca uče iz knjige žalosti.

„Pobedili smo turske dahije, pobedoćemo i parizer dahiju“, uskliknuo je Milivojević.

Naveo je i da se Vučić napio kada je bivši premijer Zoran Đinđić ubijen.

Milivojević je rekao i da se u olovci kojom će se glasati vidi i osmeh one dece koje više nema.

Na njegove reči „Mi smo svetlo, oni su tama“, građani su uključili bliceve na telefonima.

Kandidat za gradonačelnika Šapca, Nebojša Zelenović, poručio je da će 6. oktobra biti ako građani to žele i pozvao ih da mu daju mandat kako bi ga ostvarill.
Zelenović je naveo da je danas skuplje u Srbiji nego u Nici, te je rekao da četvoročlana porodica ne može da doručkuje bez 1.000 dinara. Cene su visoke da bi „Radoičićeva grupa mogla da vežba i da se naoružava“.

U nedelju se glasa da li će Beograd na vodi biti „najveća perionica para ili ćemo imati dobro lečenje“, naveo je Zelenović.

Obratio se i predsednik stranke Novo lice Srbije, Miloš Parandilović, koji je rekao da „kartel Aleksandra i Andreja Vučića“ uništava Srbiju, te da se Srbija od tog kartela mora osloboditi.

Parandilović je rekao i da je ovo „naša zemlja, a ne prćija Aleksandra Vučića“.

Predsednik Srbije centar (SRCE) Zdravko Ponoš, okupljenima je rekao da Vučić „kukavan još nije shvatio da je Srbija stala 3. maja“.

„Vučić kukavan nije shvatio da je Srbija stala 3. maja“. Poručio je i da „biramo ljude koji neće prodati Kosovo“.

Kandidat za poslanika Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka pozdravio je glumce i javne ličnosti okupljene oko ProGlasa rekavši da su oni „orkan koji gura Srbiju u bolji život“.

„Ako vidite da ne radimo svoj posao kako treba, menjajte nas. Jer vlast je vlast, a čast je čast“, uzviknuo je Jovanović Ćuta.

One koji žele da ruše Sajam nazvao je „bolesnicima“ i rekao da će mehanizaciju na Sajmu tretirati kao neprijatelje.

Jovanović je rekao da će ova koalicija od ponedeljka biti vlast.

Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana, rekao je da su stasale generacije koje neće da dozvole da im sudbinu kroji Vojislav Šešelj.

Video porukom obratio se i novinar Milan Jovanović, kojem su u beogradskom naselju Grocka zapalili kuću molotovljevim koktelima, po nalogu tadašnjeg predsednika opštine iz redova SNS-a.

Nosilac republičke liste, Marinika Tepić, poručila je da se u nedelju bira da li će ovaj režim vladati još četiri godine ili samo nekoliko dana, kao i da li će nas i dalje huškati mržnjom i nasiljem ili „ćemo ih oterati na radikalsku deponiju zla“.

„Samo pet odsto građana više ove godine na izborima, nego prošle, i mi ćemo ostvariti naš cilj. Zato povedite sve svoje prijatelje i bližnje u nedelju na glasanje“, rekla je ona.

Miroslav Miki Aleksić, takođe nosilac liste, poručio je da se u nedelju „zbacuju okovi“ za normalan život i da bi se eliminisali nasilje,korupcija i kriminal. „Hoćemo da napravimo državu u kojoj neće izvršitelji izbacivati samohrane majke na ulicu“, rekao je Aleksić.

Poručio je i da imaju obavezu da ispune svaki zahtev protesta“Srbija protiv nasilja“, i da imaju obavezu prema ubijenoj deci i svim drugim žrtvama režima poput inspektora Milenkovića, Isakovića i Mitića koji su otkrili Jovanjicu.Pomenuo je i Staniku Gligorijević, Olivera Ivanovića „za kojeg je rekao da je žrtva kriminala na Kosovu i Metohiji“.

Nakon izjava govornika krenula je protesna šetnja, koja se najpre zaustavila kod RTS-a. Sledeća stanica na kojoj se kolona zaustavila je Predsedništvo Srbije, da bi na kraju protestne šetnje stigli do zgrade RIK-a, gde je RIK-u poslata poruka da se ne igra sa glasovima građana i razvijen veliki transparent na kome je pisalo “Promena je počela”.

Pročitaj i ovo: