Ne davimo Beograd podseća javnost i gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu da grupa roditelja čija deca idu u vrtić „Dečji klub“ već dva meseca bezuspešno pokušava da dobije odgovor na pitanje hoće li ova ustanova nastaviti normalno da radi i hoće li njihova deca nesmetano nastaviti da pohađaju program ovog vrtića, jedinstven u Beogradu po svom modelu rada s mešovitim uzrasnim grupama, zajedno sa decom koja su obuhvaćena posebnim programom inkluzije.


Početkom septembra predškolska ustanova „Dečji dani“ koja rukovodi ovim vrtićem zabranila je upis novih polaznika, razrešila dotadašnjeg rukovodioca vrtića i rasporedila vaspitače po drugim vrtićima što je ugrozilo normalan rad ove institucije. Usmeno obrazloženje je glasilo da za ovaj vrtić nema dovoljno upisane dece i da se čeka „formiranje nove cene“. Roditelji su ukazali na kontradikcije u ovoj izjavi, s obzirom na istovremenu zabranu upisa novih polaznika, kao i činjenicu da su uprkos procesu „formiranja nove cene“, njima tokom ovog perioda uredno stizale uplatnice za korišćenje usluga vrtića. I pored dva dopisa upućena gradskom Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, roditelji nisu dobili direktan odgovor na svoja pitanja.

Jedini zvanični odgovor glasio je da Sekretarijat smatra da sva deca koja borave u beogradskim vrtićima treba da budu u jedinstvenom sistemu vaspitanja i obrazovanja. Ovaj odgovor roditelji tumače kao napad na poseban model rada i specifičan program „Dečjeg kluba“ koji je jedinstven u Beogradu, i kao narušavanje programa integracije dece sa smetnjama u razvoju koji se realizuje u prostoru “Dečjeg kluba” zajedno sa defektolozima, ali i vaspitačima i decom iz mešovite grupe “Dečjeg kluba”.

Podsećamo da Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju prepoznaje „različite oblike i programe vaspitno-obrazovnog rada“ (član 18), „mešovite vaspitne grupe“ (član 31) i mogućnost inkluzije dece „sa smetnjama u razvoju i invaliditetom“ (član 35).

Pozivamo nadležne institucije da nam odgovore zašto se ovakvi posebni i specifični programi rada sa decom u mešovitim grupama uzrasta od 3 godine do polaska u školu guše i ukidaju umesto da se neguju i dalje razvijaju, i zahtevamo hitan odgovor roditeljima čija deca trenutno pohađaju vrtić i obrazovni program s neizvesnom sudbinom.

Foto: Google street view

Pročitaj i ovo:

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda

Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.