Ne davimo Beograd poziva Zorana Pašalića, Zaštitnika građana, da objavi javno izveštaje i preporuke o kontroli rada lokalne samouprave Grada Beograda povodom prekomernog zagađenja, a povodom kontrole koju je pokrenuo u januaru ove godine.

Ova kontrola je pokrenuta u januaru ove godine, kada je veliko i dugotrajno zagađenje vazduha odjeknulo u javnosti. Inicijativa Ne davimo Beograd je tada, zajedno sa velikim brojem udruženja građana, organizovala seriju protesta zahtevajući konkretne mere u rešavanju zagađenja vazduha.

Posle ovoga pokrenut je postupak kontrole rada Ministarstva zaštite životne sredine i jednog broja lokalnih samouprava zbog prekomerne zagađenosti vazduha, koja pogađa veći broj gradova i lokalnih samouprava u Srbiji u toku 2018. i 2019. godine od strane poverenika, no do danas nikakav izveštaj o stanju u Beogradu nije objavljen.

Podsećamo na činjenicu da ni Ministarstvo zaštite životne sredine, ni Vladina radna grupa za rešavanje zagađenja vazduha, ni drugi nadležni državni organi nisu preduzeli niti sproveli nijednu konkretnu meru koja bi vodila smanjenju zagađenja vazduha, već su svi koraci, sprovedeni u ovom domenu, bili namenjeni relativizaciji i umanjenju ovog problema u javnosti.

Pročitaj i ovo:

Lazović za Nova S: Rasipamo novac dok se deca leče sms porukama

“Sa jedne strane treba da slavimo neko zajedništvo, bolju godinu želimo jedni drugima. Umesto da ta sredstva uložimo, da nekome zaista bude bolje, mi ih rasipamo tako da na njima zarade korumpirana elita bliska sa Naprednom strankom”, kazao je Radomir Lazović.

Rasprava o budžetu – nova manipulacija gradske vlasti Beograda

Na okruglom stolu o gradskom budžetu, koji je održan danas u Medija centru, ocenjeno je da je javna rasprava na koju je vlast pozvala građane fingirana politička promocija, a ne iskreno uključivanje ljudi u odlučivanje. Takođe, najavljena je saradnja lokalne odborničke grupe Srce grada sa Zajedno za Srbiju, Nebojše Zelenovića i Ne davimo Beograd.