Међународни дан књиге за децу, 2. април, Иницијатива Не давимо Београд обележава симболичном акцијом “Зар није овде дечја библиотека?”

Подсећамо да је град Београд остао без иједне специјализоване дечје библиотеке или самосталног дечјег одељења. Ниједно од два самостална одељења библиотеке за децу, „Чика Јова Змај“ и „Невен“, тренутно не ради. Прво је исељено из куће Лазе Лазаревића у Хиландарској улици, док се друго налази у згради Дома синдиката, која је приватизована и у фази реновирања. Ова одељења се, наводно, затварају због лошег стања објеката у којима су смештена иако у тим просторима настављају да се организују друге врсте активности и планирају пренамене. Зато смо прошетали до ових локација и поставили питање које свако дете у Београду може поставити градским властима: “Зар није овде дечја библиотека?” То питање поставили смо и Библиотеци града Београда, која је заједно са Секретаријатом за културу надлежна за дечје библиотеке.

Неприхватљиво је да главни град нема самосталну дечју библиотеку! Очекивано би било да је то један од најлепших јавних простора у граду у ком све породице могу проводити време. Зато иницијатива осуђује овакав немар и игнорисање културних потреба деце и младих, као и општи тренд комерцијализације јавних градских простора, чиме се ограничава доступност простора културе и образовања.