Međunarodni dan knjige za decu, 2. april, Inicijativa Ne davimo Beograd obeležava simboličnom akcijom “Zar nije ovde dečja biblioteka?”

Podsećamo da je grad Beograd ostao bez ijedne specijalizovane dečje biblioteke ili samostalnog dečjeg odeljenja. Nijedno od dva samostalna odeljenja biblioteke za decu, „Čika Jova Zmaj“ i „Neven“, trenutno ne radi. Prvo je iseljeno iz kuće Laze Lazarevića u Hilandarskoj ulici, dok se drugo nalazi u zgradi Doma sindikata, koja je privatizovana i u fazi renoviranja. Ova odeljenja se, navodno, zatvaraju zbog lošeg stanja objekata u kojima su smeštena iako u tim prostorima nastavljaju da se organizuju druge vrste aktivnosti i planiraju prenamene. Zato smo prošetali do ovih lokacija i postavili pitanje koje svako dete u Beogradu može postaviti gradskim vlastima: “Zar nije ovde dečja biblioteka?” To pitanje postavili smo i Biblioteci grada Beograda, koja je zajedno sa Sekretarijatom za kulturu nadležna za dečje biblioteke.

Neprihvatljivo je da glavni grad nema samostalnu dečju biblioteku! Očekivano bi bilo da je to jedan od najlepših javnih prostora u gradu u kom sve porodice mogu provoditi vreme. Zato inicijativa osuđuje ovakav nemar i ignorisanje kulturnih potreba dece i mladih, kao i opšti trend komercijalizacije javnih gradskih prostora, čime se ograničava dostupnost prostora kulture i obrazovanja.