Zahtevamo da se pokrene postupak pronalaženja Zagorke Dolovac, jer opravdano sumnjamo da je nestala ili je u fazi višegodinjeg dubokog sna, s obzirom da nadležni vrh tužilaštva ćuti dok se u medijskim prepucavanjima pokušavaju prekrojiti optužnice za organizovani kriminal.

Zvanični poziv koji je upućen policijskom inspektoru Slobodanu Milenkoviću na još jedan informativni razgovor nakon optužbi koje je u javnom TV nastupu iznela Dijana Hrkalović u svom medijskom prepucavanju sa bivšim kolegom, ministrom Nebojšom Stefanovićem, svedoči da živimo u duboko nepravednom društvu i da su vladajuće strukture spremne da žrtvuju karijeru, egzistenciju, pa i goli život pojedinaca kako bi zaštitili svoje interese i prikrili svoje kriminalne radnje. Desetine policijaca i službenika su bili žrtveni jarci prikrivanja tuđih grešaka ili tuđeg kriminala u mnogim aferama poput rušenja u Savamali, nelegalnog snimanja komemoracije u Srebrnici, kriminalnih aktivnosti navijačkih grupa, a sada i zataškavanja odgovornih u slučaju Jovanjica i pokušaja diskreditacije optužnica u slučajevima Jovanjica 1 i Jovanjca 2.

Zabrinuti smo za sudbinu svih policijskih službenika i službenica koji profesionalno radi svoj posao, ali i za sudbinu svih građana i građanki koji traži pravdu pred institucijama Republike Srbije. Ovaj slučaj pokazuje da zaposleni u ovim institucijama, posebno policiji i pravosuđu, ne mogu bezbedno i bez političkog uplitanja da obavljaju svoj posao. Prethodni slučajevi pokazuju u kolikoj su opasnosti oni koji ne rade po volji vlasti i njenih kriminalnih saradnika. Pitamo se zašto je jedan deo televizijskog iskaza bivše policijske funkcionerke optužene za trgovinu uticajem dobio toliku pažnju institucija koje zatvaraju oči pred mnogo ozbiljnijim navodima.

Nismo iznenađeni time da je ovo saslušanje pokrenuto nakon uzajamnih medijskih optužbi visokopozicioniranih funkcionera vladajuće stranke i bivše prve policajke Srbije. Nije posao policije i tužilaštva da prikrivaju činjenice o ovom slučaju, da štite izabrane i da zastrašuju one koje smatraju opasnim za vlast. Ovo pokazuje da je sprega vlasti, medija i kriminala u Srbiji dosegla tačku kada niko ne može da se oseća bezbedno.

U uređenim državama, policija i tužilaštvo daju građanima relevantne informacije o tome šta se dešavalo na mestima zločina i šta su preduzeli u tim slučajevima. Kada budemo znali šta se dešavalo u Savamali, Krušiku, Jovanjiici i na drugim mestima zločina i kada odgovorni budu kažnjeni, znaćemo da je Srbija na putu normalizacije.

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.