Pedeset novih slučajeva trovanja radnika u Aleksincu, pokazuje da sistem štiti investitore, a ne živote i zdravlje radnika i radnica. Na ovaj nezapamćeni slučaj trovanja radnika koji se desio 17. decembra, kada se više od 100 ljudi javilo hitnoj pomoći, umesto oštre reakcije, dobili smo uveravanja da sistem nije zakazao, čime je još jednom pokazano da su SNS-u i SPS-u radnici potrošna roba.

Podsećamo da je fabrika Magna u svom saopštenju navela da su se radnici otrovali “standardnim lepkom za komercijalnu upotrebu” i da “procena kvaliteta vazduha koja je sprovedena u međuvremenu nije pokazala nikakve indikatore zagađenja”. Sličnu izjavu je dao i predsednik opštine Aleksinac, Dalibor Radičević, koji je saopštio da vazduh nije kontaminiran i da će treća smena raditi. Epilog je novih 50 slučajeva trovanja radnika i radnica u ovoj fabrici.

“Rad u fabrici mora da se obustavi dok se ne ukloni izvor trovanja i fabrika ponovo ne bude bezbedna za rad. Naši zakoni su jasni po ovom pitanju i neko za ovo mora da odgovara. Ovim se potvrđuje da radnici u Srbiji nisu bezbedniji nakon novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, jer se ne ulaže u unapređenje uslova rada. Strašno je što ni dve godine nakon stravične pogibije rudara u rudniku Soko, radnici i radnice u Aleksincu nisu bezbedni kad odu na posao. Vlasti SNS-a i SPS-a su očigledno važniji profit investitora nego životi i zdravlje radnika”, rekla je Biljana Đorđević, kopredsednica Zeleno-levog fronta.

Zeleno-levi front zahteva da se rad u fabrici Magna obustavi. Takođe, zahtevamo da Inspektorat za rad utvrdi sve okolnosti koje su dovele do trovanja radnika, da Tužilaštvo pokrene krivični postupak protiv nadležnih u fabrici, kao i da se odgovornima sudi za ugrožavanje zdravlja radnika.

Pročitaj i ovo:

Nećemo dozvoliti rušenje Starog savskog mosta

Povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, Zeleno-levi front apeluje da ovaj most treba sačuvati i podseća da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.