Zbog katastrofalnog stanja u prihvatilištima za životinje i sve češćih slučajeva nehumanog tretmana u pojedinim ustanovama, Ne davimo Beograd zahteva hitan inspekcijski nadzor svih prihvatilišta na teritoriji Beograda, ali i cele Srbije. Dramatične slike jako loših uslova u kojima se životinje nalaze sa pravom su uznemirile javnost i zahtevaju hitnu reakciju.

“Nedopustivo je da bilo koja životinja strada zbog nemara, a kamoli da ugine u mukama zbog nemara, nestručnosti i ravnodušnosti pojedinih ljudi. U našoj zemlji stanje u azilima za napuštene životinje je tragično loše, pre svega zbog nedovoljnih sredstava koje namenjuje lokalna samouprava, ali i broja i obučenosti čuvara. Takođe, nema dovoljno inspektora koji bi u redovnim inspekcijama kontrolisali i sprečili napade na ljude i pse, mačke i druge životinje”, izjavila je gradska odbornica pokreta Ne davimo Beograd Dobrila Joksimović i dodala da je neophodno pod hitno sistemski urediti ovu oblast kako nijedna životinja ne bi više stradala.

Grupa za dobrobit žvotinja pokreta Ne davimo Beograd inicirala je sastanke s organizacijama koje se bave ovom temom, kako bi se stvorila šira mreža podrške zajednici, ali i kako bi formulisali predloge i mere za implementaciju na nivou gradskih politika.

Izrađen je nacrt prve Nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa na teritoriji Republike Srbije, koji je deo projekta tehničke pomoći Evropske unije „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“. Cilj ovog projekta je da pruži pomoć Srbiji u usklađivanju celokupnog sistema dobrobiti životinja sa novim propisima koji će biti usvojeni na nivou EU. Ovu strategiju treba da usvoji Vlada, kao i program za kontrolu zbrinjavanja pasa lutalica, uspostavljanje sistema obrazovanja i obuke za sve relevantne ciljne grupe. Kako bi strategija bila dobro utemeljena i javna politika sprovedena, standardi dobrobiti životinja poboljšani u skladu sa zakonodavstvom, kapaciteti za odgovarajuće zbrinjavanje pasa lutalica unapređeni, neophodno je u najvećoj meri uključiti civilni sektor. Verujemo da bi se na ovaj način multiplikovao efekat i na zajednicu i javnost, na dobrobit svih.

  • Ukoliko primetite da prihvatilište ima loše uslove za držanje životinja prijavite slučaj kao kršenje Zakona o dobrobiti životinja (Sl. glasnik RS“, br. 41/2009)veterinarskoj inspekciji pri Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.
  • Prema članu 72 Zakona prihvatilište je, između ostalog dužno da obezbedi prostor i opremu za držanje, karantin; sprovođenje stalne zdravstvene zaštite; vođenje evidencije, plan zbrinjavanja životinja finansijska sredstva neophodna za trajni rad.
  • Prema članu 79 Zakona veterinarska inspekcija vrši nadzor nad primenom Zakona o dobrobiti životinja, a veterinarski inspektor može da naredi otklanjanje nepravilnosti u radu prihvatilišta u određenom roku ili da zabrani njihov rad.

Pročitaj i ovo:

Peticija Ne damo Savski nasip: Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima nasipa

Građani ostavljaju dirljive poruke podrške čuvarima Savskog nasipa u okviru peticije koju je za samo dva dana potpisalo preko 1300 ljudi. Naime, pokret Ne davimo Beograd pokrenuo je peticiju kao vid podrške građanima koji na nasipu blokiraju radove i ugrožavanje nasipa. Jedna od opcija koja je ponuđena onima koji potpišu peticiju je i da upute reči podrške građanima koji danima stražare i dežuraju na nasipu danonoćno.

Državna matura – loše prepisana lekcija

Preslikavanje tuđeg modela, površno, nedosledno, neprofesionalno, neće nikad biti dobro rešenje, kao što prepisivanje na kontrolnom ili na ispitu nikad nije dobro rešenje. Loše smo prepisali bolonjsku reformu, još lošije inkluziju. Da li biste voleli da vas vozi pilot ili operiše hirurg koji je prepisivao?