Danas smo se u našem poslaničkom klubu sastali sa delegacijom Udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“. Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd podržava njihove napore da budu uključeni u planiranje Državne mature, da budu informisani, ali i da mogu kritički da se odnose prema procesu koji ih se i najneposrednije tiče i od čega i zavisi njihov budući obrazovni razvoj. Podržavamo njihov aktivizam i želju da učestvuju u donošenju odluka, što im garantuju i Ustavom Republike Srbije i UN Konvencijom o pravima deteta.

Zahtevamo da Ministarstvo prosvete počne da uvažava i tretira učenike srednjih škola sa poštovanjem i kao ravnopravnog aktera u planiranju Državne mature. Ovi učenici će biti maturanti sledeće godine i prvi polaznici Državne mature koja će se od 2024. godine primenjivati kao objedinjeni završni ispit za srednje škole i prijemni ispit za fakultete. Na gotova sva prethodna pitanja o Državnoj maturi koje je Udruženje „I mi se pitamo“ postavilo, Ministarstvu prosvete se oglušilo i nije odgovorilo.

Suviše je nepoznatih stvari u sklopu planiranog projekta Državne mature i sa razlogom đaci i njihovi roditelji, zahtevaju da Ministarstvo prosvete izađe sa jasnim planom sprovođenja mature, odredi predmete iz kojih će biti provere znanja prilikom mature, kao i koji stepen autonomije zadržavaju fakulteti pri uvođenju dodatnih testova znanja i informisanosti za upis budućih studenata. Pri rešavanju svih ovih nedoumica potrebno je da postoji komunikacija i dijalog između predstavnika Ministarstva prosvete, fakulteta, nastavnika u srednjim škola, đaka srednjih škola i njihovih roditelja.

Pročitaj i ovo:

Tribina: Za mesne zajednice na Novom Beogradu!

Pokušali smo i kao stranka i kao građani da dobijemo salu neke od mesnih zajednica, ali nam jasno stranački profilisana opštinska vlast to nije obezbedila. Zato smo, kao neku vrstu protesta, tribinu održali ispred samog ulaza u MZ.