Pokret Ne davimo Beograd/Zeleno-levi front zahteva formiranje specijalne skupštinske komisije u parlamentu zbog skrivanja narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma.

Devet meseci od podnošenja narodne inicijative o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koju je potpisalo više od 38.000 građana, ne zna gde se ona nalazi, zašto je sklonjena iz procedure i ko je za to odgovoran.

Nakon prijema inicijative u skupštinsku proceduru, trebalo je da u roku od 30 dana potpisi budu provereni i da se ona nađe na dnevnom redu prve naredne redovne sednice parlamenta.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, koristeći mehanizam poslaničkih pitanja i tražeći obaveštenja na sednicama narodne skupštine – utvrdio je da narodna inicijativa nikada nije stigla ni do nadležnog ministarstva, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, niti do nadležnog skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, koji bi trebalo da provere validnost potpisa. Lazović se više puta formalno obraćao i predsedniku Narodne skupštine Vladimiru Orliću koji je odbio da odgovori gde se nalazi narodna inicijativa.

“Zeleno-levi klub Ne davimo Beograd zahteva da se formira specijalna parlamentarna komisija sastavljena od po jednog predstavnika svih poslaničkih grupa, kao i predstavnika organizatora prikupljanja peticije, koja bi utvrdila gde se ona nalazi i ko je odgovoran za to što je ona sklonjena iz procedure.” – izjavio je Lazović.

Komisija bi trebalo da utvrdi ko je na pisarnici Narodne skupštine primio i zaveo narodnu inicijativu sa potpisima 38.191 građana 18. maja 2022. godine, zatim gde su kutije inicijalno uskladištene. Kome je sa pisarnice Narodne skupštine upućena narodna inicijativa na dalje postupanje, pošto smo utvrdili da ona nije otišla telima koje zakon predviđa, ministarstvu i nadležnom odboru? Zašto inicijativa nije prosleđena nadležnom Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i ministarstvu nadležnom za poslove vođenja jedinstvenog biračkog spiska? Kako su po inicijativi postupali tadašnji predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i tadašnji generalni sekretar Narodne skupštine Veljko Odalović? Da li su i na koji način u vezi sa podnetom narodnom inicijativom postupali predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić i generalni sekretar Narodne skupštine Srđan Smiljanić? I ono najvažnije pitanje, gde se danas fizički nalaze potpisi narodne inicijative?

Pokret Ne davimo Beograd/Zeleno- levi font osuđuje igranje sa voljom građana i zahteva hitno utvrđivanje odgovornosti za skrivanje inicijative građana.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.