Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd, danas su zajedno sa poslanicom Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih, Violom fon Kramon, obišli lokaciju požara na deponiji u Vinči. Preneli smo zahvalnost vatrogascima koji su na prvoj liniji gašenja požara i uverili se da gradske vlasti ne obaveštavaju javnost pravovremeno i istinito o požaru. Iako je požar lokalizovan na prostor deponije, on nije pod kontrolom, a zagađenje će se iz njega širiti danima.

I zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš, obevestili su javnost da je požar lokalizovan, što je istina, ali izvor požara je gradskim službama ostao nedostupan i mehanizacija ne uspeva da mu priđe kako bi ga ugasila. Prema rečima samih vatrogasaca i ljudi angažovanih na gašenju mehanizacijom, sa kojima smo razgovarali na licu mesta, izvesno je da požar neće uskoro biti ugašen. Ovo znači da će građani okolnih mesta i Beograda u celini, danima, ako ne i nedeljama biti izloženi velikom zagađenju. Pored praškastih PM čestica koje se oslobađaju u vazdiuh, najopasnije kancerogene materije su furani i dioksini, a koji se u Srbiji čak ni ne mere. Od nadležnih službi nije stiglo obaveštenje kako da se građani ponašaju i zaštite, niti su sprovedene ikakve mere zaštite stanovništva. 

“Mi se kao Evropski zeleni zalažemo za Evropski zeleni dogovor, a jedan njegov važan deo je cirkularna ekonomija koja je neostvariva ukoliko imamo ovakve deponije koje su očigledno opasnost po zdravlje građana. I u Beogradu, i bilo gde u Evropi neophodno je da razvrstavamo otpad, dobro upravljamo otpadom, utičemo na što veći stepena reciklaže i smanjimo proizvodnju otpada. Ukoliko se ništa ne uradi, možemo očekivati ovakve scene u budućnosti.” – poručila je Viola fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih.

“Ovo što smo videli na licu mesta nije ni malo naivno i bezazleno. Građani su morali biti pravovremenu i tačno informisati kako bi mogli da se zaštite i adekvatno reaguju. Veliko hvala vatrogascima i ljudima koji se bore sa ovom stihijom. Ova deponija nije samo izvor incidenata i požara, već i velikog i štetnog, koruptivnog posla u kojem se gradi spalionica otpada. Ona ne samo da neće na pravi način rešiti problem otpada, već će nas skupo koštati i dugo trovati. Ne davimo Beograd se već godinama bori protiv ovog projekta.” – izjavio je Dobrica Veselinović. 

Upravo smo zbog nedostatka osnovnih informacija o ogromnom požaru čiji dim je pokrio ceo Beograd, odlučili da odemo na lice mesta i izveštavamo o situaciji. Snimak situacije, kao i izjave Viole fon Kramon, poslanice Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih, i Dobrice Veselinovića možete pronaći na linku. 

Pročitaj i ovo:

Radomir Lazović ispred RTS-a: Branićemo Srbiju

Prenosimo govor Radomira Lazovića ispred RTS-a, na završnici protesta protiv režimskog nasilja koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.

Dobrica Veselinović na protestu: Suprotstavimo se nepravdi i režimskom kriminalu

Govor Dobrice Veselinovića na protestu protiv režimskog nasilja, koji je održan u nedelju 28. novembra. Neposredan povod za protest bilo je nasilje policije i naprednjačkih batinaša koji su napadali građane na blokadama saobraćajnica organizovanim povodom donošenja štetnih zakona o referendumu i eskproprijaciji zemljišta, odnosno posledica koji će ovi zakoni imati na sprovođenje projekta Rio Tinto i drugih dalekosežnih posledica.