Aktivisti pokreta Ne davimo Beograd, danas su zajedno sa poslanicom Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih, Violom fon Kramon, obišli lokaciju požara na deponiji u Vinči. Preneli smo zahvalnost vatrogascima koji su na prvoj liniji gašenja požara i uverili se da gradske vlasti ne obaveštavaju javnost pravovremeno i istinito o požaru. Iako je požar lokalizovan na prostor deponije, on nije pod kontrolom, a zagađenje će se iz njega širiti danima.

I zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za vanredne situacije Darko Glavaš, obevestili su javnost da je požar lokalizovan, što je istina, ali izvor požara je gradskim službama ostao nedostupan i mehanizacija ne uspeva da mu priđe kako bi ga ugasila. Prema rečima samih vatrogasaca i ljudi angažovanih na gašenju mehanizacijom, sa kojima smo razgovarali na licu mesta, izvesno je da požar neće uskoro biti ugašen. Ovo znači da će građani okolnih mesta i Beograda u celini, danima, ako ne i nedeljama biti izloženi velikom zagađenju. Pored praškastih PM čestica koje se oslobađaju u vazdiuh, najopasnije kancerogene materije su furani i dioksini, a koji se u Srbiji čak ni ne mere. Od nadležnih službi nije stiglo obaveštenje kako da se građani ponašaju i zaštite, niti su sprovedene ikakve mere zaštite stanovništva. 

“Mi se kao Evropski zeleni zalažemo za Evropski zeleni dogovor, a jedan njegov važan deo je cirkularna ekonomija koja je neostvariva ukoliko imamo ovakve deponije koje su očigledno opasnost po zdravlje građana. I u Beogradu, i bilo gde u Evropi neophodno je da razvrstavamo otpad, dobro upravljamo otpadom, utičemo na što veći stepena reciklaže i smanjimo proizvodnju otpada. Ukoliko se ništa ne uradi, možemo očekivati ovakve scene u budućnosti.” – poručila je Viola fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih.

“Ovo što smo videli na licu mesta nije ni malo naivno i bezazleno. Građani su morali biti pravovremenu i tačno informisati kako bi mogli da se zaštite i adekvatno reaguju. Veliko hvala vatrogascima i ljudima koji se bore sa ovom stihijom. Ova deponija nije samo izvor incidenata i požara, već i velikog i štetnog, koruptivnog posla u kojem se gradi spalionica otpada. Ona ne samo da neće na pravi način rešiti problem otpada, već će nas skupo koštati i dugo trovati. Ne davimo Beograd se već godinama bori protiv ovog projekta.” – izjavio je Dobrica Veselinović. 

Upravo smo zbog nedostatka osnovnih informacija o ogromnom požaru čiji dim je pokrio ceo Beograd, odlučili da odemo na lice mesta i izveštavamo o situaciji. Snimak situacije, kao i izjave Viole fon Kramon, poslanice Evropskog parlamenta iz grupe Evropskih Zelenih, i Dobrice Veselinovića možete pronaći na linku. 

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.