Иницијатива Не давимо Београд захтева одлучно супротстављање друштва неонацизму и фашизму. Захтевамо да све институције система озбиљно схвате нарастајуће претње од фашизације друштва и не реагују само када дође до најтежих излива насиља фашистичких група, већ да се одлучно и темељно суоче са стварањем и ширењем ових опасних идеја мржње и поступака насиља, али и историјским ревизионизмом. Србија мора недвосмислено показати да је антифашистичка и у свом наслеђу и у својој будућности.

Парадокс да се у Нишу, на скупу против фашистичког насиља које је претрпео Урош Јањић, група фашиста окупи и дизањем руке у нацистички поздрав, хвалисањем Недића и Љотића, провоцира окупљене, могуће је само тамо где се на ове законом забрањене идеје и поступке гледа са толеранцијом и попустљивошћу.

Иако Закон о забрани манифестација неонацистичких или фашистичких организација и удружења и забрани употребе неонацистичких или фашистичких симбола и обележја јасно указује да је било какво деловање са идејом пропагирања фашизма и неонацизма забрањено и кажњиво, недостаје јасна и недвосмислена реакција полиције и правосуђа.

Такође, застрашујуће је са коликом се толеранцијом и релативизацијом у јавности гледа на разне групе које по слову закона апсолутно не смеју имати места у нашем друштву. Закон тако каже да се „деловањем припадника или присталица неонацистичких и фашистичких организација и удружења сматра сваки организовани или спонтани јавни наступ на којем се изазива, подстиче или шири мржња или нетрпељивост према припадницима било којег народа, националне мањине, цркве или верске заједнице.“

Иницијатива Не давимо Београд позива јавност, медије, активистичке групе, политичке организације, синдикате, уметнике, организације цивилног друштва и све грађане и грађанке да јавно осуде фашизам и неонацизам као неприхватљиве и опасне идеје, а државу да примени закон и казни пропагирање фашизма и нацизма.

Иницијатива Не давимо Београд ће и ове године 20. октобра организовати обележавање Дана ослобођења Београда, манифестацију посвећену, између осталог, промоцији антифашизма. Сматрамо да је антифашизам вредност на коју наша држава може и треба да се поноси, обележава, негује и развија.

Фото: Нишка иницијатива / video screenshot