Povodom međunarodnog dana kanabisa, Inicijativa Ne davimo Beograd apeluje na nadležne organe Republike Srbije da ubrzaju proces zakonskog regulisanja i prihvatanja kanabisa kao pomoćnog lekovitog sredstva, što predstavlja samo prvi, nužan i hitan korak u dekriminalizivanju upotrebe kanabisa.

Inicijativa Ne davimo Beograd se zalaže za takozvani “Portugalski model” koji je pet godina nakon početka dekriminalizacije doveo do opadanja nelegalne upotrebe droge od strane tinejdžera, smanjenja stope HIV infekcija među korisnicima narkotika, smrtni slučajevi povezani sa heroinom i sličnim drogama smanjeni su za više od pola, a broj ljudi koji traže lečenje zavisnost od droge se udvostručio. Istovremeno, zabeležen je i drastičan pad slučajeva nasilja i ubistava povezanih sa narkoticima.

Podsećamo da je upotreba kanabisa za medicinsku upotrebu odobrena u Argentini, Australiji, Kanadi, Čileu, Kolumbiji, Hrvatskoj, Kipru, Finskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Izraelu, Italiji, Luksemburgu, Severnoj Makedoniji, Norveškoj, Holandiji, Novom Zelandu, Peruu, Poljskoj i na Tajlandu, a upotreba je potpuno legalizovana u Urugvaju, Kanadi i u delu SAD, dok je proces dekriminalizacije u velikom broju zemalja već okončan.

Inicijativa Ne davimo Beograd podržava aktivnosti koje povodom Međunarodnog dana kanabisa organizuju udruženja građana IRKA, Socijalni kanabis klub Beograd i Domaćica, i poziva građane i građanke na koncert koji se u organizaciji ovih udruženja održava ispred Narodne skupštine Srbije, u subotu, 4.maja, od 17 i 30 časova.