Поводом међународног дана канабиса, Иницијатива Не давимо Београд апелује на надлежне органе Републике Србије да убрзају процес законског регулисања и прихватања канабиса као помоћног лековитог средства, што представља само први, нужан и хитан корак у декриминализивању употребе канабиса.

Иницијатива Не давимо Београд се залаже за такозвани “Португалски модел” који је пет година након почетка декриминализације довео до опадања нелегалне употребе дроге од стране тинејџера, смањења стопе ХИВ инфекција међу корисницима наркотика, смртни случајеви повезани са хероином и сличним дрогама смањени су за више од пола, а број људи који траже лечење зависност од дроге се удвостручио. Истовремено, забележен је и драстичан пад случајева насиља и убистава повезаних са наркотицима.

Подсећамо да је употреба канабиса за медицинску употребу одобрена у Аргентини, Аустралији, Канади, Чилеу, Колумбији, Хрватској, Кипру, Финској, Немачкој, Грчкој, Израелу, Италији, Луксембургу, Северној Македонији, Норвешкој, Холандији, Новом Зеланду, Перуу, Пољској и на Тајланду, а употреба је потпуно легализована у Уругвају, Канади и у делу САД, док је процес декриминализације у великом броју земаља већ окончан.

Иницијатива Не давимо Београд подржава активности које поводом Међународног дана канабиса организују удружења грађана ИРКА, Социјални канабис клуб Београд и Домаћица, и позива грађане и грађанке на концерт који се у организацији ових удружења одржава испред Народне скупштине Србије, у суботу, 4.маја, од 17 и 30 часова.