“Vučić je napokon priznao da je godinama lagao da ne zna ko je rušio u Savamali. Pravni tim pokreta Ne davimo Beograd obratiće se tužilaštvu i zahtevati da on odgovara za ovo brutalno kršenje zakona. Maskirana grupa od 30 ljudi je porušila celu jednu ulicu, vezivali su ljude koje su zatekli na tom mestu, policija se nije odazivala na pozive građana, a gradske službe pružile su podršku u rušenju. Elektrodistribucija Beograd je isključila struju u tom delu grada, JKP Gradska čistoća je promenila rutu i tu noć nije odnosila đubre, a Parking servis je uklonio automobile koji su smetali rušenju. Za ovako nešto bila je potrebna ozbiljna organizacija. Sve vreme bilo je jasno da je naredba došla sa najvišeg vrha države i kriminalne organizacije Srpske napredne stranke”, izjavio je Radomir Lazović, narodni poslanik Zeleno-levog poslaničkog kluba, Ne davimo Beograd.

“Biće zanimljivo da čujemo od Vučića kako će objasniti i Evropskom parlamentu, koji godinama u svojim izveštajima traži rešenje ovog slučaja, da je on naredio rušenje privatnih objekata u Savamali”, dodao je Lazović.

Ne davimo Beograd je godinama ukazivao na štetnost projekta Beograd na vodi. Urađene su brojne stručne analize celog projekta, kako ugovora i pravnih obaveza Srbije, tako i saobraćajnih, ekonomskih, urbanističkih i socioloških posledica koje će projekat imati.

Pokrenuti su pravni procesi za raskidanje ugovora o ovom ulaganju, a naš Zeleno-levi poslanički klub, Ne davimo Beograd je pokrenuo i proces za obrazovanje Anketnog odbora u Narodnoj skupštini za utvrđivanje činjenica u vezi nezakonitog rušenja u Savamali, kao i predlog za formiranje skupštinske Komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti u vezi sa Ugovorom o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi”.

Karikatura iz Politike – Dušan Petričić

 

Pročitaj i ovo:

Potpisan “Dogovor za pobedu”

Organizatori protesta “Srbija protiv nasilja” usaglasili su dokument “DOGOVOR ZA POBEDU” u kojem se poziva na saradnju svih opozicionih izbornih lista na predstojećim izborima, bez obzira koje ih pojedinačne organizacije budu činile. Saradnja podrazumeva uvažavanje i nenapadanje organizacija opozicije, koordinisanje akcija opozicije i fokusiranje na smenu kriminalnog SNS režima. DOGOVOR ZA POBEDU predviđa zajedničku kontrolu izbora i zajedničke aktivnosti na podizanju izlaznosti na izborima.