Nakon što je otkriveno da su najmanje dvoje učesnika konferencije na kojoj je učestvovao i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, zaraženi korona virusom, Inicijativa Ne davimo Beograd poziva predsednika da se ponaša odgovorno, isprati protokol zdravstvenih institucija i ne posećuje javne skupove, kao i da na minimum smanji kontakte sa drugim osobama u okruženju. Ovo uputstvo važi za sve građane za koje se sumnja da su došli u kontakt sa zaraženim osobama.

“Potvrđujemo da je najmanje dvoje učesnika iz Njujorka imalo pozitivne rezultate na testu koronavirusa. Stručnjaci sa kojima smo se konsultovali savetuju da bi svi učesnici konferencije trebalo da slede ‘CDC protokol’ i da se obrate svojim zdravstvenim ustanovama ukoliko se osećaju loše ili imaju neke zdravstvene nedoumice”, objavio je AIPAC na svom tviter nalogu, prenosi nova.rs.

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” objavili su zadravstveno upozorenje za sve građane koji su “boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili su bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na infekciju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od COVID-19 da su u cilju sprečavanja prenošenja infekcije u Republici Srbiji, dužni da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima.

Predsednik Vučić boravio je na konferenciji u Vašingtonu koju je od 1. do 3. marta organizovao Američko-izraelski komitet za javne poslove, što znači da postoji mogućnost da je kontaktima sa drugim funkcionerima i građanima već mogao preneti korona virus u Srbiji. U narednih 10 dana zato je važno da se predsednik suzdrži od poseta javnim skupovima i da smanji kontakte sa drugim osobama.

Nedavno smo bili svedoci da je Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer odbio da se rukuje sa kancelarkom Angelom Merkel kako bi sprečio mogućnost širenja virusa. Od naših funkcionera očekujemo odgovorno ponašanje i praćenje zdravstvenih protokola koji važe sve građane.

Podsećamo da su naše zdravstvene institucije upozorile takođe da ukoliko građani, pa tako i Predsednik Aleksandar Vučić, osetie simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stave masku preko usta i nosa, pojačaju higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavaju kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovu telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome borave.