Vlast u Beogradu “političkom odlukom sprovode puzajuću privatizaciju” obdaništa tako da velikom broju roditelja preostaje da decu upišu u privatne vrtiće, ukazali su danas novinarima predstavnici odborničkih grupa Zeleno-levog fronta i Demokratske stranke (DS) u Skupštini Beograda.

“Situacija je ista već desetak godina: nema mesta za svu decu u našim gradskim vrtićima, od oko 20.000 prijavljene dece, 6.000 je ostalo bez sigurnog mesta u njima”, rekao je šef odborničke grupe Zeleno-levi front Dobrica Veselinović.

Naveo je da “Grad nije uspeo ili nije želeo da izradi dovoljan broj vrtiću i pribegao je ranije interventoj meri tako što subvencioniše boravak dece u privatnim, ali se to produžilo godinama pa je njihov broj narastao na oko trista novih dok je Grad uzgradio tek nekoliko obdaništa”.

Naveo je da je za desetak godine u privatne vrtiće u Beogradu, kroz subvencije, uloženo 40 miliona evra, dok izgradnja jednog košta 1,5 miliona evra što govori da je za taj novac Grad mogao da izgradi 30 novih vrtića.

Upozorio je da je loše stanje mnogih gradskih vrtića, da se spajaju grupe dece, da su plate tako niske da vaspitača ih nema dovoljno, a vlast ne želi da poveća plate “baš zato da bi se išlo ka privatizaciji tog sektora”.

On je ukazao da cene u privatnim vrtićima skaču, a Grad subvencioniše deo cene u privatnim vrtićima, ali raste razlika između tog dela i onog koji roditelji plaćaju.

“To bi se moglo promeniti kada bi Grad odlučio da ulaže u državne vrtiće i krene po planovima koji postoje. U predizbornim obećanjima prošle godine Goran Vesić je najavio 15 lokacija, ali je samo na jednoj krenula gradnja vrtića, a ostale su i dalje samo prazne livade”, rekao je Veselinović.

Po njegovim rečima, to će se promeniti kada se smeni sadašnja vlast, kada će i zaposleni u vrtićima imati “plate potrebne za dostojanstven život”.

Šef odborničke grupe DS Filip Tatalović je naveo da vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije sprovodi “neoliberalnu politiku privatizacije svega i svačega, ali kako to nije popularno u našoj zemlji, to vlast i ne govori otvoreno”.

“Zato ne mogu da kažu: privatizovaćemo celokupono zdravstvo, ili Gradsko saobraćajno preduzeće. Zato sisteski urušavaju sve usluge koje država pruža i daju ih privatnicima”, naveo je Tatalović.

Ukazao je da to “nije to samo bogaćenje SNS klase na račun svih nas već je i direktni atak na svu decu u gradskim vrtićima, u čemu se vidi ispraznost njihove parole ‘Za svu našu decu’ “.

Pogledajte celu konferenciju za medije:

Pročitaj i ovo: