Pokret Ne davimo Beograd zahteva da vozači hitne pomoći iz unutrašnjosti imaju iste plate kao njihove kolege u Beogradu, uz obavezno povećanje njihovih plata, kao i da se usvoji Zakon o hitnoj pomoći kojim bi se omogućilo efikasnije pružanje hitne pomoći svim građanima Srbije.

Za obavljanje istog posla, vozači hitne pomoći u pojedinim mestima nezakonito dobijaju manje plate, nego njihove kolege u drugim gradovima. Osim toga, ne postoji dostupna adekvatna služba hitne pomoći u opštinama u Srbiji koje imaju manje od 25.000 stanovnika.

„Na ovaj način vladajući naprednjački režim poručuje još jednom građanima Srbije da nisu jednaki. Većina vozača hitne pomoći su žrtve dogovorenog ping-pong-a u prebacivanju odgovornosti za nezakonito umanjenje plata između Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravlja, sa jedne strane, i njihovih poslodavaca odnosno Zavoda za hitnu medicinsku pomoć i Domova zdravlja, sa druge strane,“ izjavio je Robert Kozma, narodni poslanik Zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd i doodao da većina vozača hitne pomoći prima platu oko 40ak hiljada dinara, nešto malo veću od minimalca, jer im se godinama plate obračunavaju i umanjuju na nezakonit način.

“Daleko manji broj vozača hitne pomoći prima platu oko 64.000 dinara, jer se pri obračunu njihovih plata koristi odgovarajući koeficijent koji je propisan Uredbom za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koja bi trebalo da važi za sve, ali to u nekim mestima nije slučaj,“ rekao je Kozma.

Život građana neretko zavisi od efikasne intervencije ekipe hitne pomoći. I u interesu je svih građana Srbije da znaju da su vozači, medicinski radnici i doktori uvaženi na adekvatan način i da mogu dostojanstveno da žive od sopstvenog posla. S toga, umesto igrarije sa koeficijentima prilikom obračuna plata, potrebno je da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada svih doktora, medicinskih radnika i osoblja, kao i da se pružanje hitne pomoći reguliše zasebnim zakonom. Dobru polaznu osnovu pruža nacrt zakona koji je izradila grupa lekara i zaposlenih u službama hitne pomoći okupljenih oko organizacije “Pravo na život – Meri”.

Pročitaj i ovo:

Veselinović za N1: Promena u Beogradu je moguća!

Promena u Beogradu je moguća i ona dolazi nakon izbora 17. decembra, a snaga i energija je u običnim ljudima koji su kritična masa i koji će te promene pokrenuti, ocenio je nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu Dobrica Veselinović.