Vlast podmeće fantomske liste da zbuni birače na lokalnim izborima

Više desetina fantomskih lista učestvuje na predstojećim lokalnim izborima 2. juna. Ove liste vlast SNS-a i njeni koalicioni partneri koriste za zbunjivanje birača i manipulaciju izbornim procesom.

Fantomske liste često podnose grupe građana, a ne koalicije stranaka, dok su kandidati povezani sa vladajućom strankom. Koriste se metodom sličnih imena kao opozicioni pokreti i koalicije, imenima grupe građana i navodnih manjinskih partija.

Takođe ove liste najčešće imaju manji broj od predviđenih odborničkih mesta, dok fantomske manjinske liste najčešće nemaju predstavnnike manjinskih naroda.

Fantomskih lista ima puno, uglavnom tamo gde na izbore izlaze opozicione stranke i koalicije, a zbog rasporeda na glasačkim listićima cilj im je da zbune birače.

Najpoznatije fantomske liste

Zemun:

„Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad“ (Bivši pomoćnik predsednika opštine Zemun, podseća na stranku Dosta je bilo Saše Radulovića).

„Pokrenimo – Okrenimo Zemun“ (Sličnog naziva kao „Kreni-Promeni”)

„Zemun protiv nasilja – Dragana Radivojević“ (Ova lista nema veze sa “Srbijom protiv nasilja”).

“GG MI Glas iz Zemuna” – Podseća na liste “MI snaga naroda” i “MI Glas iz naroda” (MI Glas iz naroda je saopštio da izlazi samo u Grockoj).

Stari grad:

“Za zeleni Stari grad – Kad ako ne sad – Dr Dejan Žujović” (Interesantno onde Žujović nastupa sa Evropskom zelenom partijom, manjinskom ruskom listom, koja nastupa i na Vračaru)

Rakovica:

Grupa građana – „Ujedinjena opozicija Rakovice – Slobodan Đukić“ (prvi na listi je automehaničar Slobodan Đukić. Naziv aludira na opozicionu koaliciju)

Savski venac:

Dosta politike – Savski venac je naš (manjinska lista, koalicija Zelena stranka Srbije – Građanska stranka Grka Srbije, samo pet kandidata za odbornike primećuje se da nema Grka, dok na sajtu GSGS nema nikakvih informacija o izborima. Ni ZSS na mrežama nema nikakvu informaciju o izborima. Podseća na Dosta je bilo).

Vračar:

“Mi smo Vračar!” (Evropska zelena partija kao stranka ruske nacionalne manjine, koja nema nikakve veze sa pokretom “Mi” doktora Branimira Nestorovića. Sedište EZP je u Šapcu, na njenom portalu nema nikakvih vesti o učešću na izborima).

Zvezdara:

“Mi smo narod sa Zvezdare” – Datum osnivanja 24.04.2024. Naziv podseća na “Mi snaga naroda” i “Mi glas iz naroda”.

GG „Naša Zvezdara“ – Za našu Zvezdaru (Prvi na listi Dejan Dedović, nema dostupnih informacija o ovoj grupi građana).

Grocka:  

“Mi – Za Grocku” (Naziv podseća na pokret “Mi – Glas iz naroda” koji takođe učestvuje na izborima za Grocku)

JA SAM GROCKA, TI SI GROCKA-POKRENI PROMENE! – (Lista ruske manjinske stranke Evropski pokret zelenih koja podseća na listu “Kreni promeni”)

Lazarevac:

“Ja sam Lazarevac, ti si Lazarevac – POKRENI PROMENE!” (Podseća na listu “Kreni promeni”)

Mladenovac:

“GG MI Glas iz naroda – (Podseća na “Mi snaga naroda” Branimira Nestorovića koji je odmah sledeći na izbornom listiću ove opštine).

Surčin:

“Ja sam Surčin, ti si Surčin – POKRENI PROMENE!” (Lista ruske manjinske stranke Evropski pokret zelenih koja podseća na listu “Kreni promeni”)

Voždovac:

“GG MI Glas za Voždovac – Dr Dragan Kostić (Naziv podseća na “Mi snaga naroda” i “Mi glas iz naroda”)

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.