Odbornička grupa Ne davimo Beograd zahteva da se vlast suoči sa tri velike krize koje su ophrvale grad, a to su stambena kriza sa narastajućim cenama stanova, zagađenje vazduha i energetska kriza.

“U budžetu grada za 2023. nisu opredeljena značajna sredstva za rešavanje ovih problema i nema izdataka za ozbiljnu društveno odgovornu stanogradnju, ozbiljne programe energetske efikasnosti i zamene individualnih ložišta kako bi smanjili zagađenje, niti se može očekivati rešenje saobraćajnih gužvi i kolapsa javnog prevoza jer nema nabavke novih tramvaja, trolejbusa, kompozicija BG voza ni autobusa”, izjavio je Dobrica Veselinović na sedmoj skupštini grada i dodao da je jedno od rešenja koja nudi Ne davimo Beograd povećanje budžeta kroz povećanje naknada i taksi za kladionice, kockarnice i kazina, kao i povećanjem naknada za gradsko građevinsko zemljište za investitore.

Nemarnost i nespremnost vlasti da se uhvati u koštac sa tri velike krize koje pogađaju ovaj grad jasno pokazuje kakva je njihova vizija ovog grada.

“Naša vizija je da se u ovom gradu mladima obezbedi siguran dom kroz kontrolisane kirije, da se porodice oslobode poreza na porodični dom, da se ženama obezbede besplatni paketi sa proizvodima za menstrualnu higijenu i da se svima obezbedi besplatan javni prevoz”, rekla je Natalija Simović.

Odbornička grupa Ne davimo Beograd na sedmoj sednici skupštine grada inicirala je izmene dnevnog reda koje su odbijene, što je još jednom pokazalo da vlast ne radi u interesu građana, već investitora.

“Tražili smo da se stavi van snage plan detaljne regulacije za Bežanijska kosu protiv koga su građani okupljeni oko inicijative “Bežanija ostaje, kosa prkosi” organizovali proteste i masovne peticije. Inicirali smo predlog za iniciranje plana detaljne regulacije kako bi se omogućilo formiranje nove zelene parkovske površine na Dorćolu, po predlogu udruženja “Komšije sa Dorćola”, kazala je Anđela Ruvidić i dodala da se odbornička grupa oštro usprotivila pokretanju izrade dva nova plana detaljne regulacije po inicijativi biroa “Cube partners” na Savskom vencu na području ulice Teodora Drajzera, kao i potencijalnom novom slučaju investitorskog urbanizma na Voždovcu gde je pod napadom zelena površina u Zaplanjskoj ulici.

Vlast nastavlja da maskira probleme privremenim i kratkoročnim merama, kao što je pokušaj rešavanja problema komunalnog reda izmenom odluke o komunalnom redu koja omogućava postavljanje 100 kontejnera na javnim površinama za potrebe komunalne milicije.

“Potrebno je otvoriti za javnost zatvoren Beokom sistem kako bi se videlo gde su nerešene prijave građana i time čvorišta problema, kojima je onda potrebno pristupiti sistemskim merama i rešenjima”, izjavio je Dušan Pavlović.
Odbornička grupa Ne davimo Beograd na sedmoj sednici pitala je i šta grad planira da preduzme povodom nelegalne prodaje i korišćenja petardi i vatrometa, kada se planira izgradnja osnovne infrastrukture u Batajnici, i pozvala grad da konačno pokrene Dnevni centar za obolele od demencije po inicijativi Srpskog udruženja za obolele od Alcahjmerove bolesti.

Pročitaj i ovo:

Branislav Dimitrijević za NIN: Većina je u tihoj zavisnosti od vlasti

Ovaj režim ima veliku potrebu da ostavi pečat u javnom prostoru, jer je ubeđen u svoju postojanost. Režim gradi svoju perspektivu kao da će na vlasti ostati do kraja vremena. Takve deluzije o moći znače da će njihov kraj biti opasan, može da se desi da se u tom padu sunovrati čitavo društvo, jer je veliki broj ljudi zavisan od aktuelnog režima.

Lazović za Betu: Korupciju pospešuju funkcioneri SNS-a

Poslanik Ne davimo Beograd (NDMBGD) Radomir Lazović izjavio je danas da korupciju pospešuju funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS) i da nije iznenađujuće što se Srbija našla na 101. mestu globalne liste po percepciji korupcije u javnom sektoru.