Иницијатива Не давимо Београд, на серији састанака са директорима и представницима Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), указала је на штетност и проблеме око пројеката који се у сарадњи са овом банком изводе у Београду и Србији. Првенствено је било речи о јавно-приватном партнерству за депонију у Винчи, као и проблемима са инфраструктурним пројектима као што је реконструкција Славије, Рузвелтове улице, као и планирана изградња “зеленог булевара” тј. реконструкција потеза од Калемегдана до Рузвелтове улице која нас веома брзо очекује.

Састанци су одржани у оквиру годишњег скупа ЕБРД “Повезане економије за снажнији раст”, на који је иницијатива позвана, а који се у одржава у Сарајеву од 7. до 9. маја.

Представник инцијативе Не давимо Београд, Добрица Веселиновић је посебно указао на проблеме у вези са потписаним уговором о јавно-приватном партнерству за депонију у Винчи, који је Град Београд потписао још 2017. године са приватним конзорцијумом Suez-Itochu, а којим се планира изградња спалионице отпада у Винчи.

Такође савету директора указано је на проблеме који су постојали са жалбеном механизмом који је иницијатива покренула око реконструкције трга “Славија”, као и на потпуно погрешан пројекат “зелени булевар” који се противи свим принципима одрживог саобраћаја.

Иницијатива Не давимо Београд у сарадњи са партнерском мрежом “BankWatch CEE” ће наставити да се на свим фронтовима бори против штетних и погрешних пројеката градских власти, а које финансира Европска банка за обнову и развој.