Na sastanku koalicije „Biramo” odlučeno je da se insistira na prihvatanju svih izbornih lista opozicije s obzirom na to da su one podnete u skladu sa zakonom. Očekujemo da sve izborne liste budu prihvaćene u zakonskom roku.

Sve liste naše koalicije „Biramo” su podnete u skladu sa zakonom. Svi kandidati na listama koalicije „Biramo”, na svim opštinama i u svim gradovima u kojima se kandidujemo, imaju pravo da budu birani na listama na kojima se i kandiduju. Veliki broj građana podržao je svojim potpisom naše liste i kandidate, kao i drugih opozicionih organizacija i zato zahtevamo da vlast prekine sa opstrukcijom izbornih lista opozicije.

Potpuno je jasno da je koalicija „Biramo” bila suočena sa opstrukcijama na svakom koraku izbornog procesa do sada. Najozbiljniji pokušaj bilo je odbijanje proglašenja naših izbornih lista na Novom Beogradu i Voždovcu. S obzirom na to da je reč o beogradskim opštinama u kojima je Srpska napredna stranka izgubila na izborima u decembru, jasno je da je reč o pokušaju da nas spreče da izađemo na izbore tamo gde su najslabiji. Vlast pokušava da napravi haos od izbornog procesa jer se plaše poraza na izborima.

Naš pravni tim iskoristiće sva pravna sredstva koja imamo na raspolaganju. S obzirom na to da je reč o izbornim listama koje su u skladu sa zakonom, očekujemo da vlast odustane od daljih opstrukcija i proglasi sve liste. Ukoliko vlast ne odustane od daljih opstrukcija, bićemo primorani da izađemo iz izbornog procesa, jer u takvim uslovima Beograđani ne bi ni imali pravo izbora.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.