Inicijativa Ne davimo Beograd nedavno se obratila gradskim službama i poslala im mapu od preko 300 lokacija suvog drveća u Beogradu očekujući da se stabla zamene. Tokom dva i po meseca u akciji je učestvovalo preko 200 građana i građanki iz svih delova grada, kojima je stalo da žive u zdravom okruženju. Umesto reakcije institucija, koje bi prema ovom zahtevu postupile, u medijima se oglasio zamenik gradonačelnika Goran Vesić obećanjem da je zamena već u planu i da je Grad već posadio 767 stabala.

Voleli bismo da ovoga puta možemo da poverujemo čoveku koji je toliko puta u prošlosti obmanuo javnost. Podsećamo da je Vesić u januaru ove godine, dok su na ulicama trajali protesti zbog zagađenja vazduha, obećavao milion novih stabala u Beogradu. Ovakvo razbacivanje nestvarnim ciframa i megalomanska obećanja služe jedino za obmanjivanje javnosti, dok se u realnosti i broj zelenih površina i broj stabala rapidno smanjuje. Samo nekoliko meseci nakon ovog obećanja, grad je krenuo u donošenje plana za seču skoro 30 hektara šume na Košutnjaku, 4 hektara na auto-putu kod Zmaj pumpe, a veliki broj parkova i zelenih površina u gradu je u konstantnoj opasnosti od uništavanja.

Umesto obećanja, manipulacija i laži korumpiranih političara koje služe kao štit podobnim investitorima za iskorišćavanje naših javnih i prirodnih dobara, očekujemo da institucije koje su za to nadležne jednostavno rade svoj posao i zaštite javni interes. Naša akcija mapiranja osušenog drveća je bila pokazna vežba kako građani i građanke mogu efikasnije, od javnih službi koje su desetkovane i unazađene, u kratkom roku da evidentiraju značajnu količinu problema, koji se ne rešavaju bez pritiska.

Goranu Vesiću poručujemo da pored ideje Ne davimo Beograd o sadnji drveća, koju je ocenio kao dobru, prihvati naš zahtev u celosti i snosi odgovornost za katastrofalnu destrukciju Beograda, podnese ostavku na funkciju zamenika gradonačelnika, ali i bude dostupan pravosudnim organima.

Pročitaj i ovo:

I bez istrage o smrti radnika, EPS već “zna” da nije od toplote

Pokret Ne davimo Beograd obavestio je juče javnost da je u RB Kolubara, na svom radnom mestu, preminuo radnik koji je radio na polju D. Kako je juče bio jedan od najtoplijih dana u toku leta, sa temperaturama koje dostižu i 39 stepeni Celzijusa, zahtevali smo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika sumnjajući upravo da se radi o posledicama kontinuiranog izlaganja visokim temperaturama.

Poginuo radnik Kolubare na kopu: Ne davimo Beograd zahteva da država zaštiti radnike na visokim temperaturama

Samo dve nedelje nakon što smo upozorili javnost na enormno teške uslove u kojima rade radnici na otvorenom pri visokim temperaturama, desila se tragična smrt radnika RB Kolubara na polju D. Iza sebe je ostavio ženu i dvoje dece. Ovim putem izjavljujemo saučešće porodici i zahtevamo detaljnu istragu okolnosti koje su dovele do smrti pedesetogodišnjeg radnika. Pokret Ne davimo Beograd zahteva da Ministarstvo rada na delu pokaže da će obezbediti da se poslodavci pridržavaju Smernica za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama Vlade Srbije iz 2007. godine.

Ne davimo Beograd u Loznici: Podrška lokalnim udruženjima protiv izgradnje rudnika Rio Tinta

Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, zajedno sa Nebojšom Zelenovićem iz Zajedno za Srbiju, pridružiće se u četvrtak 29. jula, u 9 časova, građanima i lokalnim udruženjima ispred skupštine grada Loznica, gde je planiran protest protiv izmena urbanističkih planova kojima se omogućava realizacija projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit. Na dnevnom redu skupštine grada Loznica, koja u četvrtak počinje u 10 časova, naći će se izmene Prostornog plana grada Loznice, kojima se ovaj plan višeg ranga, protivzakonito usaglašava sa prethodno donetim Prostornim planom područja posebne namene za projekat "Jadar".