Inicijativa Ne davimo Beograd nedavno se obratila gradskim službama i poslala im mapu od preko 300 lokacija suvog drveća u Beogradu očekujući da se stabla zamene. Tokom dva i po meseca u akciji je učestvovalo preko 200 građana i građanki iz svih delova grada, kojima je stalo da žive u zdravom okruženju. Umesto reakcije institucija, koje bi prema ovom zahtevu postupile, u medijima se oglasio zamenik gradonačelnika Goran Vesić obećanjem da je zamena već u planu i da je Grad već posadio 767 stabala.

Voleli bismo da ovoga puta možemo da poverujemo čoveku koji je toliko puta u prošlosti obmanuo javnost. Podsećamo da je Vesić u januaru ove godine, dok su na ulicama trajali protesti zbog zagađenja vazduha, obećavao milion novih stabala u Beogradu. Ovakvo razbacivanje nestvarnim ciframa i megalomanska obećanja služe jedino za obmanjivanje javnosti, dok se u realnosti i broj zelenih površina i broj stabala rapidno smanjuje. Samo nekoliko meseci nakon ovog obećanja, grad je krenuo u donošenje plana za seču skoro 30 hektara šume na Košutnjaku, 4 hektara na auto-putu kod Zmaj pumpe, a veliki broj parkova i zelenih površina u gradu je u konstantnoj opasnosti od uništavanja.

Umesto obećanja, manipulacija i laži korumpiranih političara koje služe kao štit podobnim investitorima za iskorišćavanje naših javnih i prirodnih dobara, očekujemo da institucije koje su za to nadležne jednostavno rade svoj posao i zaštite javni interes. Naša akcija mapiranja osušenog drveća je bila pokazna vežba kako građani i građanke mogu efikasnije, od javnih službi koje su desetkovane i unazađene, u kratkom roku da evidentiraju značajnu količinu problema, koji se ne rešavaju bez pritiska.

Goranu Vesiću poručujemo da pored ideje Ne davimo Beograd o sadnji drveća, koju je ocenio kao dobru, prihvati naš zahtev u celosti i snosi odgovornost za katastrofalnu destrukciju Beograda, podnese ostavku na funkciju zamenika gradonačelnika, ali i bude dostupan pravosudnim organima.

Pročitaj i ovo:

Nova akcija sadnje stabala: Drvo prijateljstva u 6 gradova regiona

Pridružite se regionalnoj akciji sadnje drveća “Drvo prijateljstva” u petak 30. oktobra, u 11 časova, ispred hotela Jugoslavija. Akcija će istovremeno biti održana u 6 gradova našeg regiona, pored Beograda akcija sadnje će biti realizovana u Skoplju, Prištini, Tirani, Podgorici i Sarajevu.

Ogradama protiv pešaka

Akcijom gradskih službi na početku ulice Braće Jugovića, ovog vikenda pomereni su pešački prelazi i podignute su ograde koje onemogućavaju prirodne pravce kretanja pešaka.