Razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića najbolji je institucionalni put da se dođe do vanrednih beogradskih izbora

Funkcioner Zeleno-levog fronta Dobrica Veselinović kaže da se oni odavno zalažu za raspisivanje vanrednih beogradskih izbora. U intervjuu za „Politiku” podseća da su tim povodom u Skupštini grada Beograda još prošle godine podneli zahtev za smenu gradonačelnika Aleksandra Šapića, koju 29. novembra nije podržala većina odbornika. Najavljuje da će, pošto je zakonom propisano da do nove inicijative mora da protekne najmanje šest meseci, ponovo tražiti da Šapić bude razrešen, što bi bio uslov da budu raspisani beogradski izbori.

– Od kada su završeni prethodni izbori, 3. aprila prošle godine, Zeleno-levi front je za ponovni izlazak građana na birališta. To smo više puta tražili putem medija. Čak smo imali i posebnu sednicu Skupštine grada koja je imala jednu tačku dnevnog reda, a to je razrešenje gradonačelnika Aleksandra Šapića. To je najbolji institucionalni put da se dođe do vanrednih beogradskih izbora – kaže Dobrica Veselinović.

Da li će Zeleno-levi front u dogovoru s proevropskom opozicijom ponovo pokrenuti postupak za razrešenje gradonačelnika Šapića?

Mi ćemo zahtev za razrešenje gradonačelnika Šapića ponovo pokrenuti u saradnji s kolegama iz opozicije. Taj predlog mogu da podrže i odbornici vladajuće većine ako se, kako već navode, zalažu za vanredne izbore u Beogradu.

Postoje tri načina na koji je moguće da dođe do vanrednih izbora u Beogradu – da gradonačelnik Aleksandar Šapić podnese ostavku, da beogradski parlament ne zaseda najmanje tri meseca i da ne bude usvojen budžet za sledeću godinu. Koji je scenario po vama izvestan?

Teško je to proceniti. Srpska napredna stranka je u problemu zbog načina upravljanja Beogradom od strane Aleksandra Šapića. Imam utisak da upravo Šapić ne želi da proveri da li ima podršku Beograđana i Beograđanki i uprkos porukama koje daje vrh Srpske napredne stranke da je za izbore, upravo SNS ne sme da ga smeni jer bi to bio ozbiljan udarac za njih. Tako da su oni sada u jednoj pat-poziciji iz koje ne znaju kako da izađu i namerno prebacuju loptu na stranu opozicije koja kao neće izbore iako smo više desetina puta rekli da ih hoćemo. U javnosti se pojavila jedna zabuna zbog najave koju je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić da se zalaže za izbore, iako on po zakonu nema nikakve nadležnosti za njihovo raspisivanje. Uz to, ako se već zalaže za izbore, u šta ne sumnjam, zašto nije uticao na svoje stranačke kolege – odbornike – da pokrenu institucionalne mehanizme da se gradonačelnik Šapić razreši.

Od koga očekujete podršku za smenu Šapića?

To je interesantno pitanje. Verujem da će i tvrda desnica, Dveri, Zavetnici i Novi DSS, podržati iako, recimo, u Skupštini Srbije nisu glasali za smenu ministra policije Bratislava Gašića. U Skupštini Beograda postoje dva velika tabora – opozicioni proevropski i SNS koja je rekla da hoće da ide na izbore, tako da je dovoljno da ove dve političke grupacije glasaju za razrešenje Šapića.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.