Mi od početka govorimo da jedva čekamo i da smo u svakom trenutku spremni za izbore, jer je velika kriza u Beogradu jako dugo, a eskalirala je majskim tragičnim dešavanjima, tako da je izlazak na izbore izlaz iz krize, rekao je za N1 odbornik u Skupštini Beograda Dobrica Veselinović.

On je u emisiji Dan uživo istakao da je i pre prethodnih izbora govorio da grad Beograd zadnjih 10 godina nije odgovorio ni na jedan ozbiljan problem.

„Ni na zagađenje vazduha, nedostatak mesta u vrtićima, gušimo se u saobraćajnim gužvama, nista od velikih javnih infrastrukturnih projekata se nije desilo i vreme je za promenu. Vreme je da se promeni način na koji se Beograd vodi i gde ide celo društvo. I onda je došao Šapić sa novim merama, a njegove su mere gore, jer su sve populističke. On je sada rekao da mora da se stvari dugoročno planiraju. Evo na primer, budžet grada, pa stalno imamo rebalanse, ne možete budžet planirati u junu. Cenu karata za GSP je menjao u 10 dana tri puta“, rekao je Veselinović.

On je naveo i da je način na koji se gradska vlast danas odnosi prema građanima, prirodnim resusrima i javnoj infrastrukturi samo nastavak politike SNS i SPS.

„I taj nastavak je privatizacija javnih dobara, otimanje gradskih parcela i davanje investitorima da rade i grade šta hoće. Evo vam primera Slavije, Vračara, Novog Beograda, a sada će to tek eksplodirati pošto je ukinuta konverzija zemljišta. Uskoro ćemo videti neverovatan pokušaj investitora da zarade i naprave milione kvadrata. Imamo konstantno uništavanje prirodnih dobara, reka, šuma, zelenih površina. Kvalitet života u Beogradu opada. Pa prosečan stan za iznajmljivanje je mnogo skuplji od mogućnosti onih koji primaju prosečne plate da ga zakupei, a da ne govorimo da je nemoguće kupiti nekretniu“, istakao je Veselinović.

On je naglasio i da se u poslednjih deset godina, svaki put kada se donosi gradski budžet koji je uvek i veći, stalno obećavaju i velike stvari.

„Govore da ima novca i za životnu sredinu, saobraćaj, socijalu, obrazovanje, zdravstvo, ma ima para za sve. I to je taj narativ vlasti. A onda, kako prolazi vreme, slede rebalansi koji važne stavke smanjuju ili ne ispunjavaju investicije u javnoj infrastrukturi. Naše analize su pokazale da sve velike stvari koje su se obećavale i koje se rade u Beogradu, da su na samo 20 odsto od ispunjenja. To uključuje i njihov čuveni metro kojim smo trebali da se vozimo još 2018. godine. I sve su to populističke mere, kao i deljenje vaučera za sportsku opremu. To je samo propagandan mašinerija vlasti. Umesto da ulažu u suštinski važne stvari, mi imamo i dalje BG vozove čiji su vagoni iz 1989. godine i ima ih 13, tranvaje koji su stari oko 40 godina, linije GSP se izdaju privatnicima, imamo hroničan nedostatak vrtića, domovi zdravlja se raspadaju. Suštinskog ulaganja nema. Evo sada će nam poskupiti grejanje, a profit beogradskih elektrana je 15 miliona evra, o čemu se tu radi“, reako je Veselinović.

On je istakao da su u Beogradu potrebna hitna ulaganja u u energetsku efikasnost, jačanje GSP-a i rešavanje problema saobraćaja.

„Najavljeno je da će GSP sada krenuti u dugoročno zaduživanje od 300 miliona evra za kupovinu novih vozila ali mi nemamo druga obaveštenja, od kog proizvođača će kupovati, koja vozila. Isto tako, nije sporno da li se u Beogradu nešto gradi, već kada se završava, kako je izgrađeno. Evo na primer Trg republike, pa tamo se i dalje noću prebacuju neke kocke sa mesta na mesto, sve je nakrivo nasađeno, to je poluproizvod. Sve je aljkavo urađeno, sve je probilo rokove i koštalo mnogo“, istakao je on.

On je naveo i da se oni iz Zeleno-levog fronta zalažu da osnovne usluge, kao što su obrazovanje, energetika, zdravstvo, zaštita životne sred treba da ostanu u javnom sektoru i da uz dobru upravu Beograd može dobiti efikasne i dobre usluge.

„U prethodnom periodu ništa nije urađeno ni da se grad prilagodi klimatskim pomenama. Mi smo pripremili set dugoročnih i kratkoročnih mera. Prva je energetska efikasnost, zatim moramo ozbiljno da počnemo da počnemo da pošumljavamo. Kanalizacioni sistem unaprediti, da ima posebne mehanizme da upije i taloži vodu i posle je koristi. Uzeli smo u obzir i poroznost tla i druge kratkoročne mere. Prilagođavanje klimatskim promenama je proces koji nikada neće biti gotov, on uvek traje, ali ako sada ne počnemo da ulažemo biće nam gore. I ta ulaganja u to nisu samo ulaganja,  to su i investicije jer se novac vraća na razne načine“, zaključio je Veselinović.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.