Dobrica Veselinović, odbornik u Skupštini Grada Beograda, rekao je da poslanici iz Ne davimo Beograd sami pišu svoje govore, za razliku od poslanika Srpske napredne stranke za koje je kazao da sa sobom nose skripte sa uvredama. Veselinović je tako odgovorio na optužbe premijerke Ane Brnabić koje je iznela u Skupštini Srbije. On je dodao da je to znak da su se poslanici vladajuće većine uplašili opozicije u parlamentu i da izvode tešku mašineriju.

„Za razliku od kolega iz SNS koji dođu sa skriptom, imaju priprememljene uvrede i optužbe koje vrte u skladu sa skriptoim. Mi sami to radimo. Mislim da se vidi iskrenost i posvećenost temama za koje se zalažemo i koje živimo“, rekao je Veselinović u Danu uživo.

On je dodao da se u parlamentu danas čula mantra „o stanovima i Violi fon Kramon“ koja im, navodno, plaća pisanje govora i putovanja.

Veselinović navodi da su to besmislice na koje su spremni da odgovore svojim radom, iskrenošću i posvećenošću.

„Na prvi govor našeg poslanika imate premijerku koja izlazi sa optužbama. Jedan od znakova da su se uplašili i izvukli celu svoju prvu garnituru. Vladimir Orlić je najjači adut SNS za predsednika skupštine. Izvlače tešku mašineriju, a mi smo spremni da odgovorimo i da pokažemo građanimo da politika može da se vodi na drugi način“, istakao je Veselinović.

On je ocenio da je cilj da se građanima „ogadi politika, da se predstavi kao neko blato, a da se izbegne da se govori o glavnim temama“.

„Nismo čuli nigde ni od koga kako ćemo rešiti energetsku krizu. Nemamo odgovor kako ćemo rešiti zagađenje vazduha, mnogo gradova nema pijaću vodu. Poskupljenja niko od zvaničnika ne pokušava da postavi kao glavnu temu danas. Nego imamo ko je strani plaćenik. To su sve stvari koje služe da se zamagli vid“, istakao je sagovornik N1.

Upitan kako u takvim okolnostima ostvariti zacrtanu agendu, Veselinović kaže da sa kolegama sarađuju na tehničkom nivou i da postoje razgovori oko koordinacije nastupa.

Kada je u pitanju kandidatura Vladimira Orlića za predsednika parlamenta, Veselinović kaže da misli da će se on ponašati kao i do sada i da će koristiti svaku mogućnost da iseče raspravu i dijalog.

„Očekujem prljavu igru“, istakao je gost Dana uživo.

Pročitaj i ovo:

Dimitrijević: U defanzivi su i ne snalaze se, loši potezi i histerične poruke

„Protesti su protiv nasilja, a svakog dana imate nove pojave nasilja. Način na koji SNS vlada je – nasiljem, takvom vrstom komunikacije, ona polazi od parlamenta, odozgo, to nasilje nastaje u našoj najznačajnijoj instituciji. Nasilje u skupštini je sve veće i veće, osećaju se ugroženim i kad ih Radomir Lazović izbezumi činjenicama, oni to ne mogu da podnesu, pritom ga napada čovek koji više i nije poslanik. Taj dom je pod SNS-om izgubio ono malo kredibiliteta koji je imao“, smatra Dimitrijević.

Podrška akademske zajednice zahtevima građanskih protesta

Već čitavu deceniju, Srbija je zemlja u kojoj ne postoji politička odgovornost. Umesto nje, u našem društvu se kao najviša vrlina uzdiže podanički odnos prema vlasti. Iz tog razloga se i odgovor na stravične tragedije koje su ovog proleća zadesile Srbiju sveo na pokušaje nosilaca vlasti da se izbegne bilo kakva politička odgovornost.