Česte posete specijalnog izaslanika Nemačke Manuela Saracina Srbiji govore i pokazuju da je sa novom nemačkom vladom došlo do zaokreta prema politici ka Zapadnom Balkanu, a posebno ka Srbiji – kaže za Danas Dobrica Veselinović iz Ne davimo Beograd, političke opcija koja je po programu bliska Zelenima iz Nemačke.

Komentarišući njegovu posetu Beogradu, Veselinović kaže da poruke koje od njega ali i drugih visokih zvaničnika Nemačke “imamo da čujemo vrlo jasno govore da je cilj ove administracije da Srbija postane deo Evropske unije, što je uostalom i strateška odluka i interes naše zemlje”.

– Naravno da na ovom putu postoje uslovi i pravila, ali mislim da je ključno da podvučemo da je zapravo i naš cilj da se poštuju ti kriterijumi i evropski standardi po pitanjima pravne države, zaštite životne sredine, demokratije, slobode medija, izražavanja, jer samo stalnim unapređivanjem možemo da napravimo korake napred u polju kvaliteta života – kaže Veselinović.

Pored ovoga, dodaje on, realnost je da se situacija na međunarodnom planu promenila sa ratom u Ukrajini, a gledajući malo u budućnost, porazom Rusije u ovom ratu dodatno će se, napominje Veselinović, pokazati da evropski put Srbije nema alternativu.

– Dodatno, nama je drago da ovaj zaokret dolazi od strane predstavnika Zelene stranke, sa kojom Ne davimo Beograd ima dobru komunikaciju i saradnju već duži niz godina – zaključuje sagovornik Danasa.

Podsetimo, bivši poslanik Bundestaga za Zelene Manuel Saracin koji je zvanično imenovan za specijalnog izaslanika Nemačke za Zapadni Balkan u martu ove godine, susreo se juče predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, koja je sa njim, kako piše u saopštenju, razgovarala o situaciji u regionu i predstojećem samitu Berlinskog procesa, koji će biti održan u novembru ove godine.

Pročitaj i ovo:

Skupština da se uključi u istragu poslovanja Beograda na vodi i rušenja u Hercegovačkoj

Poslanici Zeleno-levog kluba - Ne davimo Beograd podneli su predloge za obrazovanje anketnog odbora povodom rušenja u „Savamali” i komisije za utrvđivanje činjenica o Ugovoru o “Beogradu na vodi”. Podnošenjem ovih predloga želimo da poručimo da ne odustajemo od utvrđivanja istine o dešavanjima u Savamali i raskrinkavanju projekta „Beograd na vodi” koji finansiraju svi građani i građanke Srbije, a od koga koristi ima samo privatni investitor i sa njima povezani funkcioneri iz državnog vrha.

Zahtevamo od gradske uprave da pod hitno prekine finansiranje “novina” Informer

Grad Beograd je u poslednje tri i po godine sufinansirao Informer sa 11,5 miliona dinara. Nepoznato je koliko je još sredstava gradska uprava uplatila Informeru za veliki broj oglasa kojima oglašava javne uvide, prodaje nekretnina i slično. Pitali smo vlast koliko ukupno novca naših sugrađana i sugrađanki su dali ovom “glasilu”, ali odgovor još uvek nismo dobili.