U toku četvorodnevne posete Berlinu, predstavnici pokreta Ne davimo Beograd sastali su se sa visokim predstavnikom Nemačke za Zapadni Balkan, Manuelom Saracinom.

Trenutna politička situacija u Srbiji, kao i međunarodne krize u svetu kojima svedočimo bile su neke od tema o kojima se razgovaralo. U konstruktivnom razgovoru predstavnici Ne davimo Beograd istakli su važnost međunarodnog povezivanja u oblastima kao što su zdrava životna sredina, radna prava, borbe protiv organizovanog kriminala i smanjenja društvenih nejednakosti, koji će biti u fokusu pokreta u narednom periodu.

„U konstruktivnom razgovoru upoznali smo gospodina Manuela Saracina sa našim viđenjem političke situacije u Srbiji nakon upravo održanih izbora, kao i o neophodnosti daljeg toka evropskih integracija Srbije. Pored usklađivanja spoljne politike sa EU, voleli bismo da vidimo i podizanje standarada u oblastima u kojima vlasti u Srbiji ostvaruju jako loše rezultate, kao što je borba protiv organizovanog kriminala ili zaštita životne sredine, odgovor na klimatske promene i borba protiv društvenih nejednakosti koje se konstantno uvećavaju.” – izjavio je Dobrica Veselinović.

Dogovoreno je da se sastanak ponovi prilikom posete Manuela Saracina Beogradu, koji će se desiti u naredne dve nedelje.

Predstavnici Ne davimo Beograd će narednih dana razgovarati i sa saradnicima iz Evropske partije Zelenih, a pored toga upoznaće se i sa različitim inicijativama i društvenim organizacijama koje rade na konkretnim rešenjima za zelene i solidarnije zajednice.

Pročitaj i ovo:

Biljana Đorđević za Monitor: U regionu problemi slični, pa tako i rešenja

Biljana Đorđević za crnogorski nedeljnik Monitor: Ne samo što bi dobrosusjedski odnosi morali da budu stalno njegovani već to za naš region označava istovremeno i sentimentalno i racionalno. Osjećamo da smo nekad bili dio iste države i pogađaju nas slični problemi koji, moguće je da će se to pokazati kao racionalno, traže i zajednička regionalna riješenja

Linijski park ili Linijska prevara?

Radi se o oblasti od izuzetnog značaja s obzirom na kulturna, istorijska, društvena i prirodna dobra u toj zoni. Ova oblast zaslužuje pažljivu, promišljenu i progresivnu revitalizaciju. Zbog svoje vrednosti ova oblast predstavlja i atraktivan plen onima koji godinama kidišu na javna dobra uništavajući ih zarad sumnjivih investicionih projekata i koruptivnog profita.

Ponovo napadnut aktivista NDBGD: Ne osećam se bezbedno, nisam učinio ništa loše

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe. Vučković je pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.