Odgovor na ovo pitanje dao je Dobrica Veselinović, koji je tokom vikenda govorio o mapama poroznosti tla, te je pojasnio i šta one predstavljaju.

– Ono što je situacija u gradu Beogradu, a to su sve podaci iz zvaničnih dokumenata, je da se poroznost tla, mogućnost tla da upija količinu vode, jako smanjuje. Mapa iz Generalnog urbanističkog plana Beograda (GUP) jasno pokazuje da se poroznost tla iz godine u godinu smanjuje i da je ona značajno manja sada no što je bila početkom dvehiljaditih godina. Šta nam to donosi? To nam prosto donosi da sva vod koja padne, sva kiša koja padne u Beogradu nema gde da ode. U kombinaciji sa neodržavanjem kanalizacionog sistema i sa neodržavanjem javne infrastrukture, a u situaciji da imamo intezivnu izgradnju svuda u Beogradu i to prosto možemo da vidimo golim okom, jasno je zaključiti da su poplave postale bezmalo naša svakodnevnica – rekao je Veselinović i dodao da drugi pdatak koji je izuzetno važan a on je isto iz važežeg dokumenta, a to je Akcioni plan adaptacije Beogradan na klimatske promene i u njema ima to da će ovakva vrsta elementarnih nepogoda zbog klimatskih promena rasti za nekih 40 odsto.

Veselinović ističe da ćemo za 40 odsto više imati ovakvih događaja kakvi su bili ovih dana i to se kako znamo ponavlja iz meseca u mesec.

Pročitaj i ovo:

Zeleno-levi front zahteva potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću

Zahtevamo usvajanje izmena Zakona o oglašavanju i potpunu zabranu reklamiranja igara na sreću, kockarnica, kladionica, slot klubova, online igraonica i svih drugih oblika kockanja koji ostavljaju ogromne štetne posledice po naše društvo. Zeleno-levi front je u Narodnoj skupštini podneo predlog izmene Zakona o oglašavanju kojim se predviđa potpuna zabrana oglašavanja igara na sreću.

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.