Konstitutivna sednica Skupštine Beograda ponovo je odložena za nedelju, 3. mart.

Predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” iz Skupštine grada su poručili da nas čekaju nas novi izbori u Beogradu i da u slučaju da su SNS i SPS imali većinu, do sada bi je već prikazali.

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta poručio je da je „svima jasno da su izbori pokradeni“.

U konačnici smo videli i rezoluciju Evropskog parlamenta da izbori u Beogradu ne odražavaju volju građana. U skladu s tim, ne odražava volju Beograđana, ni ovaj odnos snaga. Prologiranje rokova samo govori da većine nema. Njihovi odbornici se nisu ni potpisali na listu učesnika“, istakao je on.

Veselinović smatra da su novi izbori neminovnost. „Čekaju nas novi izbori u Beogradu, ali pre toga rešavanja svih nepravilnosti koje su uočene i dogovor kada će izbori u Beogradu biti i da li će biti spojeni sa lokalnim izborima. Mi iz opozicije smo pokazali da se borimo za poštovanje volje građana i prava, došli smo u Skupštinu po njenom pozivu, jer poštujemo institucije. I doći ćemo ponovo u nedelju. Nema nikakve reči o nasilju i pretnjama, što je Šapić pokušao da prikaže kao opravdanje zašto on i odbornici nisu tu“, rekao je.

„Kao što ste videli, Aleksandar Šapić ne zna dostojanstveno ni da izgubi. SNS i SPS su izgubili izbore u ovom gradu, ali ne žele da to priznaju i ponižavaju i svoje odbornike, i građane. Treba da pošteno izađu i kažu da nemaju većinu. Da li će se preko vikenda pojaviti šest ili sedam cifara i dati legitimitet, to je druga stvaru u njihovom vrednosnom koordinatnom sistemu“, poručio je Vladimir Obradović, kandidat za gradonačelnika Beograda sa liste Srbija protiv nasilja.

Na pitanje N1 na šta je ciljao Šapić kada je rekao da opozicija sprema nasilje, Obradović je rekao da su se svim demokratskim metodama borili da se ne kostituiše nelegitimna skupština koja se zasniva na pokradenim izborima i da su to svi mogli da vide.

Obradović je istakao da „oni ne smeju da uđu i institucije sistema, što samo potvrđuje u kakvom je stanju demokratija u ovoj zemlji“.

„Šapić drži konferenciju u drugoj zgradi i ne smeju da izađu pred poslanike. Ako imaju većinu, imali su dovoljno vremena da je pokažu. Očigledno je da nemaju, treba dostojnsteveno da podnesu tj poraz i da odu, jer ih niko neće“, dodao je on.

Pročitaj i ovo:

Jerinić: Neophodno da se zakoni menjaju

Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije Srbija protiv nasilja potvrdili su da će danas do 12h dostaviti predsednici Skupštine Ani Brnabić svoje predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR.