Napad na novinara Radara Vuka Cvijića nije slučajnost i izolovani incident i pokazuje duboku povezanost režimskih medija sa nasiljem”, poručio je Radomir Lazović ispred Koalicije “Biramo Beograd”.

„Do sada su sve one koji se usude da govore javno o problemima u našem društvu provlačili kroz blat kroz tabloide, napadani lažima, a sada se osećaju dovoljno slobodno da čak i fizički nasrnu na jednog novinara koji radi odgovorno i profesionalno svoj posao“, rekao je on ispred redakcije Srpskog telegrafa.

„Juče je grupa mladića pretukla tinejdžera, šutirali su ga i izbili mu zube. U posljednjih nedelju dana dvoje dece, 15-godišnja devojčica i 11-godišnji dečak ranjeni su iz vazdušne puške. Brat ministra Bosne i Hercegovine ubijen je na dečjem igralištu na Voždovcu od strane maloletnih huligana. Sredinom maja maloletni bivši učenik srednje škole iz Bačke Palanke napao profesora betonskom pločom i naneo mu teške povrede. U trećoj beogradskoj gimnaziji profesor fizičkog vaspitanja pokušao je da spreči incident između učenika dve škole i odbranio teške telesne povrede. Devojčicu od 11 godina od početka školske godine zlostavljaju vršnjaci. Ukoliko ne smenimo režim Aleksandra Vučića, dešavaće se i napadi na novinare, i napadi na neistomišljenike, i napadi na javne ličnosti i građane koji se usude da govore protiv onoga što se dešava u društvu“, poručio je Lazović.

Prema njegovim rečima, nasilje će se nastaviti zato što se niko sistemski ne bavi ovim nasiljem, već ga, kako je naveo, glorifikuje i na sve načine promoviše preko istih tih medija koji ga danas sprovode.

„Srpski telegraf je jedan od najgorih medija koje imamo u našem društvu zajedno sa Informerom, zajedno sa Alo i sa svima drugima koji stvaraju ogromne probleme u našem društvu i ne bi trebalo da ima mesta za jedan takav, ne mogu ni da kažem medij, već propagandnu mašineriju koja širi mržnju“, zaključio je on.

Lider DS Zran Lutovac poručio je da je udarac na Vuka, udarac na sve medije u Sbiji.

„To je još jedan od udaraca ovoga puta fizički na medije u Srbiji. Vuk Ćvijić je čovek blage naravi koji ima oštro pero, koji udara u ono što ih najviše boli, a to je organizovani kriminal. Organizovani kriminal u Srbiji je nekažnjiv. Nekažnjiv je zato što organizovani kriminal nema problema s državom. Organizovani kriminal je država. I dok to ne promenimo, imaćemo ovakve stvari, imaćemo nasilje, verbalno nasilje koje promoviše Aleksandar Vučić, preko njegovih medija, njegovih saradnika, njegovog okruženja. I ono što smo imali prilike da vidimo juče, jeste samo izvršenje onoga što govori Aleksandar Vučić. Oni znaju da neće biti kažnjeni za tako nešto, oni znaju kada šire mržnju, kada šire laži da neće imati problema. I zato su sebe dopustili da urade tako nešto“, rekao je Lutovac.

Poručio je da tome mora da se stane na put.

„Ako mi ne stanemo tome na put, neće niko. Ako ne možemo da stanemo institucionalno, pa moraćemo vaninstitucionalno“, rekao je on.

„Ako ne smenimo ovu vlast svi ćemo postati glineni golubovi“

Miloš Parandilović je izjavio da je ovo pokazna vežba kako u Srbiji prolazi svako slobodomisleće biće.

„Ovde je kreirana atmosfera u prethodnih 12 godina, da su novinari nus pojava, da su posebno novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom ili koji imaju hrabrosti da napišu nešto protiv ovog mafijaškog i uzurpatorskog režima. Njima se 12 godina crta meta na čelo i oni su bukvalno kao glineni golubovi. Zato mi 2. juna moramo da smenimo ovu naprednu vlast, da ih smenimo svuda gde je to moguće, da se borimo za svaki grad i svaku opštinu, jer to niko drugi umesto nas neće uraditi“, poručio je on.

Parandilović je podsetio i na ubistvo novinara Slavka Ćuruvije za, kako je naglasio, vreme istih ovih koji danas vladaju zemljom.

„Oni se ne libe ničega. Ja tvrdim i ubeđen sam u to. Ako mi ovaj režim ne oborimo, ako mi ne pobedimo Aleksandra Vučića, postaćemo glineni golubovi i to, jedan po jedan i u naprednjačkom mraku ćemo nestajati, padaćemo po ulicama, šutiraće nas kome kako padne na pamet, jer ovde institucije ne postoje. Ovde je tužilaštvo zarobljeno, ovde je policija zarobljena, ovde se svima onima koji se usprotive naprednjačkom režimu, crtaju mete na čelo i označavaju se kao neko s kim se može raditi, šta kome padne na pamet“, rekao je on.

„Samo je pitanje kada će se ponovno desiti neka tragedija“

Pavle Grbović je poručio da će se nasilje i dalje nastaviti i da je samo pitanje kada će se ponovno desiti neka tragedija.

„Mislim da je danas više nego jasno da direktna odgovornost za napad i na Vuka Cvića, ali i za napad na svakog slobodnomislećeg i hrabrog čoveka u Srbiji snosi direktno Aleksandar Vučić. Tabloidima u Srbiji se upravlja iz jednog centra. Oni svi nominalno imaju svoje glavne i neodgovorne urednike, suštinski urednik svih tabloida sedi na Andrićevom vencu. Jedina uloga tabloidnih glasila u Srbiji jeste da predstavljaju medijsku pripremu nasilja prema neistomišljenicima u Srbiji. To je veoma opasna pojava, zbog koje mi kao političke organizacije, ali i kao slobodni građani i slobodnomisleći ljudi stičemo puno pravo na našu samoodbranu. Naše pravo na samoodbranu na najbolji način može da se demonstrira već u nedelju 2. juna, jer mi u nedelju ne donosimo odluku samo o tome ko će i na kakav način upravljati našim građanima“, rekao je on.

Dobrica Veselinović je istakao da se ovim videlo da, kako kaže, nasilje i bahatost dolazi od vrha SNS.

„U slučaju gradonačalnika Beograda videli smo da on bahato gradi, videli smo da plagira doktorat, videli smo da se bahato odnosi prema svojim saradnicima, videli smo da otima telefone građanima i ja mogu da kažem da ćemo se mi svim sredstvima boriti protiv toga, da ćemo na ličnom primeru svaki put pokazivati da pristojnost, dostojanstvo, solidarnost i empatija predstavljaju glavni osnov naše politike. Da je to razlika između koalicije „Biramo Beograd“ i Srpske napredne stranke. Mi volimo ovaj grad, mi poštujemo naše sugrađane, mi poštujemo prirodu, mi poštujemo institucije, mi verujemo u demokratiju i verujemo da ćemo ljubavlju, solidarnošću i empatijom pobediti ovaj nakaradni režim“, poručio je Veselinović.

On je pozvao građane Beograda i svih ostalih lokalnih samouprava gde se održavaju izbori 2. juna da razmisle još jednom da li žele da živite u društvu u kome se, kako navodi, boje da puste decu u škole, u kojima se boje da uđu u javni prevoz, u kojima se boje da izađu na ulicu jer se plaše da će ih neko napasti samo zbog toga što drugačije misle.

Podsetimo, Vuk Z. Cvijić, novinar „Radara“, juče je fizički napadnut na ulici u centru Beograda. Njega je pesnicom udario direktor tabloida Srpski telegraf Milan Lađević.

Napad na Cvijića osudili su brojne njegove kolege i javne ličnosti, novinarska udruženja, političke partije.

Međutim, tabloid „Srpski telegraf“ objavio je da je bilo obrnuto, odnosno da je Cvijić nasrnuo na Lađevića. Povodom napada na Cvijića, slučaj je pokrenulo i tužilaštvo, a dežurni javni tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva dao je nalog policiji da uzme izjave od oba učesnika.

Pročitaj i ovo:

ZLF: Požari na deponijama su posledica partijskog upravljanja gradom

Danas je izbio požar na deponiji u Kumodražu, koji preti da bude još jedna u nizu ekoloških katastrofa zbog nemarnog upravljanja otpadom i ignorisanja problema divljih deponija od strane vlasti. Crni dim se širi opštinom Voždovac, što ukazuje da će građani narednih dana jedva disati zbog zagađenja vazduha.