Odnosi Beograda i Zagreba ključni za region. Nakon decenija loših politika zasnovanih na nacionalizmu, vreme je za novi list saradnje, podrške i povezivanja regiona kroz železnicu, održivu energiju, borbu protiv zagađenja i ulaganje u obrazovanje i kulturu čije zajedničke korene delimo, glavne su poruke koje je Dobrica Veselinović preneo na Skupštini hrvatske stranke MOŽEMO.

“Odnosi Beograda i Zagreba su ključ za stabilnost regiona. Na žalost zbog decenija loših politika, dnevno političkih kalkulacija političkih elita koje su decenijama jahale na talasima nacionalizma ti odnosi su danas nepostojeći. Ali mi smo danas zato tu da to promenimo, a ta promena je bliže nego što mislimo” – poručio je dobrica Veselinović obraćajući se na Skupštini hrvatske stranke MOŽEMO.

“Imamo plan kako da povežemo region i želimo zajedno da radimo na stvaranju regionalne železnice, na zajedničkim rešenjima kako da udišemo vazduh koji nas ne ubija, želimo da radimo na budućnosti održive energije, želimo zajedničke investicije u obrazovanje i kulturu čije korene zajedno delimo. To je naša budućnost. To je ono zašto smo mi ovde. Da zajedno budemo ta promena koja dolazi.” – poručio je Veselinović i uz aplauze čestitao stranci MOŽEMO na dugogodišnjoj bespoštednoj borbi za javni interes, za odbranu javnih dobara, borbu protiv korupcije, nepravde i fašizma.

U delegacija pokreta Ne davimo Beograd, odnosno Zeleno-levog fronta, kako će se nakon promene imena zvati organizacija, pored Veselinovića nalaze narodni poslanik Robert Kozma i gradska odbornica Natalija Stojmenović.

Pokret Ne davimo Beograd i hrvatski MOŽEMO imaju dugogodišnju saradnju, koju prati kontinuirana razmena iskustava i ideja, uz bliske prijateljske veze dve organizacije.

Ceo govor Dobrice Veselinovica:

Dobar dan svima, 

Stvarno sam jako počastvovan što imam privilegiju da vas danas sve pozdravim ispred pokreta Ne davimo Beograd.
Na početku moram da kažem da je za mene ovo jedan prijateljski skup i izuzetno mi je drago da vas sve danas vidim ovde i da zajedno po ovom divnom prolećnom danu možemo da razgovaramo, planiramo i maštamo o boljoj budućnosti. 

Kao i svaka skupština i ova skupština je prilika da pogledamo unazad i da se setimo kakav je bio put istorije, da se setimo kako je sve nastalo i jer smo se tako nekako međusobno i prepoznali i upoznali: taj put je vodio od mnoštvo inicijativa i rada u sferi nezavisne kulturne scene, blokade i protesta u Varšavskoj ulici, Inicijative Srđ je naš, referendumske kampanje Ne damo naše autoceste. Jedna je bila nit svih tih događaja – uvek i bez kompromisa u odbrani javnog interesa, uvek kao brana nezakonitim privatizacijama i uvek glasno protiv korupcije, nepravde i fašizma. I uvek iz srca.

I baš zato danas, pre svega  zaslužujete nešto što često zaboravljamo, a to je da sebi čestitate jer veliki put ste prešli.  Uspeli ste od statusa kvo da napravite promenu i da preskočite zid nemogućeg. I zato bravo ljudi! 

Danas, kao i na svakoj skupštini, moramo i da pričamo o budućnosti. 

Ja znam da su odnosi na liniji Zagreb-Beograd ključ za stabilnost, ali nažalost zbog decenija loših politika i dnevno političkih kalkulacija političkih elita koji su jahali na talasima nacionalizama oni su danas skoro nepostojeći.

Na nama je da to promenimo. Ja sam uveren da nove zeleno-leve i progresivne vlade koje dolaze to moraju da promene. Te nove vlade, ta nova uprava je tu odmah iza ugla. Kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji.

Zato hajde da radimo i da se pripremamo za budućnost koja dolazi jer imamo plan da region bude bliži tako što ćemo razviti linije brzih železnica i premrežiti ove naše prostore.

Budućnost u kojoj nas vazduh koji udišemo ne ubija, budućnost održive energije.

Zajedničke investicije u obrazovanje i kulturu čije korene delimo.

Budućnost u kojoj ćemo povratiti poverenje i bliskost između naroda Hrvatske i Srbije, kao okosnicu mira, stabilnosti i prosperiteta u ovom našem parčetu sveta, koji toliko volimo.      

Te promene koje nosi, te promene su i Tomislav i Danijela, Teo i Sandra, i Jelena i Iva i Urša i svi vi.

Od srca vam želim da uspete i ovom poduhvatu, i želim vam svu sreću danas i u budućnosti koju možemo i moramo zajedno stvarati.