Dobrica Veselinović i Nebojša Zelenović sastali su se sa predstavnicima Zelenih partija iz Austrije, Nemačke i Francuske u okviru svoje trodnevne posete Briselu. Na sastancima je bilo reči o podršci Zelenih Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju, kao i o daljem dubljem povezivanju sa srodnim Zelenim organizacijama na Zapadnom Balkanu i u Evropskoj uniji. Takođe, razgovarali smo i o urušavanju demokratije u Srbiji i posledicama koje to ostavlja po naše društvo.

Na sastanku sa evroposlanicima Gvendoline Delbos Korfild iz Francuske, Tomasom Vajcom iz Austrije i Violom von Kramon iz Nemačke napravljen je plan za nastavak dublje saradnje u budućnosti i pokretanje novih inicijativa u regionu. Podrška Evropske partije zelenih, ali i nacionalnih partija Zelenih, veoma je značajna za naše organizacije kako bi se izborili sa problemima nedostatka demokratije i devastirane životne sredine u društvu sa najvećim ekonomskim razlikama u Evropi.

Međunarodne partnere upoznali smo i sa velikim brojem problema sa kojima se suočava srpsko društvo, a koji su posledica zarobljenih institucija i otete države od strane Srpske napredne stranke. Razgovarali smo o izbornim uslovima, brojnim slučajevima korupcije i kršenja ljudskih prava, kao i o pritiscima od strane režima na civilno društvo, nezavisne medije i političke aktere.

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.