Predstavnici pokreta Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju Dobrica Veselinović i Nebojša Zelenović nalaze se u trodnevnoj poseti Briselu gde su započeli seriju sastanaka sa predstavnicima Evropskog parlamenta i drugih institucija Evropske unije.

U okviru prvog dana posete Veselinović i Zelenović sastali su se sa evropskom poslanicom Tanjom Fajon koja je i predsednica Odbora Evropskog parlamenta (EP) za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, kao i posrednica u međupartijskom dijalogu o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom EU i Demetrisom Papadakisom Evropskim poslanikom.

Na sastanku je bilo reči o daljem urušavanju demokratije u Srbiji kao i o pritiscima na aktiviste, nezavisne medije i političke protivnike režima Aleksandra Vučića. 

Govoreći o međustranačkom dijalogu o unapređenju izbornih uslova pod pokroviteljstvom EU, Veselinović i Zelenović su upozorili Tanju Fajon na opstrukcije koje dolaze sa strane vlasti i nepostojanje političke volje da se uslovi zaista unaprede. Zahtevana je odlučnija uloga predstavnika EU u nastavku ovog procesa 

Pročitaj i ovo:

  • bgmetro

Metro ZA potrebe građana, a ne profit tajkuna

Pokret Ne davimo Beograd uputiće primedbe na Nacrt plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu koji je na javnom uvidu. Naime, predloženi plan za metro nije u interesu građana, već isključivo tajkuna koji su zainteresovani za gradnju na livadama koje povezuje izabrana trasa. Ukoliko se već odustalo od višedecenijskog plana za prvu liniju metroa, ne sme se propustiti prilika da metro poveže najgušće naseljene oblasti grada i tako smanji gužve i ubrza kretanje kroz grad. To prema postojećem planu nije slučaj.

Nova podrška javnih ličnosti “Povelji za dobar grad” pokreta Ne davimo Beograd

Nova grupa javnih ličnosti i nezavisnih intelektualaca podržala je “Povelju za dobar grad”, pokreta Ne davimo Beograd. Podršci planu, kako da Beograd postane dobar grad za sve njegove građane, pridružili su se muzičari Branko Golubović Golub, pevač grupe Goblini i Nebojša Despotović iz benda Duboka Ilegala, zatim profesorka Srbijanka Turajlić, društveni aktivista Gordan Paunović, psihoterapeutkinja Aurelija Đan, sociološkinja Jana Šarić, aktivistkinja za ženska prava Maša Elezović i IT stručnjak Ivan Milošević. Podršku povelji dali su i pesnik Stevan Tatalović, književna prevoditeljka, novinarka i spisateljica Mirjana Ognjanović i antropološkinja Irena Molnar.