Данас је вандализована и оштећена изложба “Жута патка у карикатурама Предрага Кораксића Коракса”, отворена пре само неколико дана на платоу испред Скупштине града Београда. Ово је још један вид притисака и напада на Иницијативу Не давимо Београд, о којима смо упозоравали полицију и приликом прикупљања потписа за кандидатуру на градским изборима и при јавним догађајима које Иницијатива организује, али полиција није реаговала.

Јако је битно истаћи да се не ради о инцидентима, насумичним екстремистима или реакцијама, већ о смишљеној и добро плаћеној кампањи која се лако може повезати са Српском напредном странком. Мете ове кампање су сви који се усуде да критички говоре о власти. У последње време, истим оним увредама које у медијима изговарају представници Српске напредне стране, на улици или на друштвеним мрежама нападају се Независно удружење новинара Србије, новинар и уредник новинске агенције Бета Драган Јањић, новинарка недељника Време Тамара Скрозза или народна посланица Мариника Тепић.

Као и много пута до сада, наше активности прате и снимају људи које уредно пријављујемо полицији, али без резултата. Током прикупљања потписа за кандидатуру на градским изборима, простори које смо користили неколико пута су вандалски нападани, а људи застрашивани, о чему је јавност обавештена. Због кривичног дела повреде права кандидовања, поднете су и пријаве против починилаца. Приликом представљања кандидата и кандидаткиња за одборнике Иницијативе Не давимо Београд, ове групе су покушале да изазову инцидент, између осталог, лепећи увредљиве плакате на месту дешавања и у околини.

Ова пракса наставила се и сада када је вандализована изложба легендарног карикатуристе и борца за слободу говора и изражавања Предрага Кораксића Коракса.

Иницијатива Не давимо Београд позива грађане да обиђу изложбу која ће на платоу испред Скупштине града Београда трајати до 25. фебруара и да покажу да смо јачи од страха, насиља и мржње. Пошаљите нам ваше фотографије са обиласка изложбе на страницу facebook.com/nedavimobeograd