Pogledajte snimak sa izjavama arhitekte Dragoljuba Bakića, Zorana Bukvića i Dobrice Veselinovića koji su neposredno pre održavanja sednice objasnili suštinu problema plana za metro.

Uprkos velikom broju primedbi i opravdanih kritika stručne javnosti, Grad Beograd je usvojio plan za metro koji će naneti veliku štetu građanima Beograda i ostaviti trajne posledice po naš grad. Pokret Ne davimo Beograd je analizirao predložena rešenja i kroz primedbe ukazao na ključne probleme kao što je pogrešan izbor trase prve linije, koja je trebalo da poveže najgušće naseljene oblasti Beograda, zatim ključne obrazovne, zdravstvene i druge javne institucije u gradu, i saobraćajna čvorišta kako bi koristio svim građanima i posetiocima Beograda. Usvojeni plan, ništa od toga ne pokriva. 

Sam početak sednice pratilo je koškanje i naguravanje između građana i privatnog obezbeđenja, jer gradska uprava nije obezbedila dovoljno mesta za sve zainteresovane koji su podneli primedbe, pravdajući to epidemiološkom situacijom. Ispred vrata je ostao veliki broj ljudi, a uprkos tome što je Ne davimo Beograd podneo veliki broj primedbi i prema proceduri imao pravo na više predstavnika, ulaz niie dozvoljen arhitekti Dragoljubu Bakiću. Imajući u vidu važnost ovog projekta za sve građane Beograda, bilo je neophodno da se uključi sva zainteresovana javnost i da se izabere veća hala čime bi se izbegao ovakav skandal.

Na samoj sednici naši predstavnici ponovili  su primedbe na račun linija metroa koje ne služe potrebama građana i rešavanju saobraćajnih problema Beograda, već prvenstveno povećanju profita investitora koji grade na lokacijama gde je metro predviđen. Metro i dalje neće povezivati železničku i autobusku stanicu ,stajališta BG voza, zaobići će Trg Republike a građane će sve to koštati troduplo više nego što je predviđeno prvobitnim planom iz važećeg Generalnog urbanističkog plana.

Iako je na današnjoj sednici napravljen mali pomak, pa je predviđeno i produženje prve linije na naselja Cerak, Vidikovac, Petlovo i Labudovo brdo, i dalje nema jasnih rokova kada će ovo biti urađeno, niti je ovo produženje jasno definisano kao prioritet, već kao nešto što će u nekoj daljoj budućnosti biti realizovano, kada se namire interesi tajkuna bliskih vlastima.

Pročitaj i ovo:

Protestne akcije ”Pravosuđe u crvenom” održane u 23 grada

Za vreme održavanja Protesta protiv državnog kriminala, na koji je pozvala zeleno-leva grupacija organizacija, u 23 grada širom Srbije, organizovana je akcija “Pravosuđe u crvenom” kojom smo poručili da je došao poslednji trenutak, crveni alarm, da se naše društvo obračuna sa kriminalcima na najvišim državnim funkcijama. Aktivisti su se okupili i istakli crvenu boju ispred tužilaštava, sudova, opština i drugih institucija koja u u njihovom gradu simbolizuju nepravdu i bezakonje.

Govor Biljane Đorđević na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Biljane Đorđević, koja se obratila okupljenim građanima, a pored nje na protestu su govorili i Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.  

Govor Radomira Lazovića na Protestu protiv državnog kriminala

Pokret Ne davimo Beograd organizovao je, zajedno sa drugim organizacijama okupljenim u zeleno-levom bloku, Protest protiv državnog kriminala. Prenosimo vam govor Radomira Lazovića, koji se obratio okupljenim građanima, a pored njega govorila je i Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd, Dejan Atanacković vizualni umetnik i pisac, Miloš Baković Jadžić iz političke platforme Solidarnost, Aleksandar Jovanović Ćuta, Danijela Nestorović advokatica i ekološka aktivistkinja, Nebojša Zelenović iz Otvorene građanske platforme Akcija.