Zeleno-levi front saopštava da je u okviru pregovora vlasti i opozicije danas postignut dogovor o unapređenju izbornih uslova. Prema dogovorenom, građani sa biračkim pravom koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na mestu novog prebivališta na narednim izborima.

Izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku biće brzo donete po hitnom postupku, već sutra, kako bi ove promene mogle da budu primenjene na izborima zakazanim za 2. jun. Kontrolu procesa sprovodiće već formirana radna grupa koja se bavi ispunjavanjem preporuka ODIHR-a, a koju čine i predstavnici civilnog društva poput CRTA-e, Transparentnosti i CESID-a.

Dodatno, ukida se nedavno uvedena mogućnost glasanja prema mestu boravišta na lokalnim izborima, što je izazivalo dodatno nepoverenje u izborni proces.

Povodom postizanja dogovora o izmenama Zakona o lokalnim izborima, kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović rekao je da se radi o uspehu opozicije.

„Unutrašnje migracije stanovništva bile su jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa i ovim korakom one će biti znatno ograničene. Ovo predstavlja veliki uspeh opozicije i važan ustupak koji smo izdejstvovali od strane vlasti”, izjavio je Lazović.

Prema ocenama Lazovića, neće se odustati od drugih zahteva za unapređenje izbornog procesa. On je podsetio da je vlast pored kupovine glasova, ucenjivanja ljudi i kontrolisanja medija, još i manipulisala biračkim spiskom i dovozila birače iz drugih gradova.

„Posebno je to izraženo na opštinskom nivou gde je opozicija u velikom broju opština imala većinu čak i na takvim izborima. Zato je jako važno da se ne povlačimo pred SNS-om i ne prepuštamo im ni jednu ulicu, grad ili opštinu. Ova unapređenja izbornih uslova u tome će pomoći. Naravno da neće učiniti da sve bude fer i pošteno, ali su korak u dobrom pravcu”, izjavio je Lazović i pozvao građane, sve političke organizacije i javne ličnosti da pomognu u borbi za naše gradove.

„Sve ovo nam govori da građani hoće promene”, dodao je.

Pročitaj i ovo:

Poslednja zelena oaza Beograda

Na opštini Palilula nalazi se Milićevo brdo na kome je poslednjih godina u toku rapidna divlja gradnja privatnih vila, neosnovana konverzija zemljišta i prodaja poljoprivrednog zemljišta po ceni gradsko građevinskog.

Biljana Đorđević: Nije bilo greške na listama, postupili smo po zakonu

Biljana Đorđević, povodom odbijanja lista, kaže da nije jasno kako su neki "obični građani" imali uvid u zaštićene lične podatke, a navodi da su svi kandidati na listama (koji su uslovno rečeni sporni u prigovoru) bili u biračkom spisku u trenutku kad su liste podnete, što je uslov da se kandiduju na izborima po Zakonu o lokalnim izborima.