Иницијатива Не давимо Београд упозорава јавност да планирани пројекат изградње стазе за скијање на Авали са пратећим садржајем може значајно да угрози биљни и животињски свет на овој планини. Досадашње искуство са Јавним предузећем “Скијалишта Србије” у комбинацији са Градом Београдом болно нас подсећа да будемо спремни за изненадну и масовну сечу шуме и изградњу знатно већих објеката од онога што Закон о заштити природе и Уредба о режимима заштите дозвољавају. Наиме, ЈП “Скијалишта Србије” су носилац скандалозног пројекта изградње жичаре са гондолама од Београдске тврђаве (Калемегдана) од Ушћа.

Пројекат “оживљавања” Авале подразумева изградњу скијалишта на површини од 4,5 хектара, где се поред ски стазе дуге 550 метара планира се и изградња ски лифта дужине 480 метара, полигона за почетнике, боба на шинама, зип лајна, мини голф игралишта, авантура парка, фабрике снега за вештачко оснеживање стазе и бројних пратећих објеката. Планина Авала је заштићено природно добро, а бројни забавни садржаји који су планирани би се налазили на делу Авале под трећим степеном заштите. Најављени садржај већ на папиру подразумева изградњу инфраструктурне мреже и објеката који нису у складу са одрживим коришћењем природних вредности и капацитетом простора, како то прописи налажу. Уколико посматрамо пример најаве изградње гондоле и реконструкције парка Ушће, судбина планине Авала не сме бити остављена слободној процени и потенцијалном игнорисању закона и других прописа од стране Горана Весића и повезаних интересних група. Додатни је проблем што је ово још једна од нестранспарентних пројеката, где грађани и грађанке немају право на своје мишљење, а струка је највероватније укључена само тамо где уценом или због неког интереса треба да се стави потпис на документацију.

Иницијатива Не давимо Београд ће пажљиво пратити све промене на Авали, а позивамо и грађане и грађанке да нас обавештавају о свим плановима и радовима, посебно на потезу од Митровићевог дома до подножја Авале у правцу Пиносаве, где је планирана ова инвестиција ЈП “Скијалишта Србије” од 5 милиона евра.