Inicijativa Ne davimo Beograd upozorava javnost da planirani projekat izgradnje staze za skijanje na Avali sa pratećim sadržajem može značajno da ugrozi biljni i životinjski svet na ovoj planini. Dosadašnje iskustvo sa Javnim preduzećem “Skijališta Srbije” u kombinaciji sa Gradom Beogradom bolno nas podseća da budemo spremni za iznenadnu i masovnu seču šume i izgradnju znatno većih objekata od onoga što Zakon o zaštiti prirode i Uredba o režimima zaštite dozvoljavaju. Naime, JP “Skijališta Srbije” su nosilac skandaloznog projekta izgradnje žičare sa gondolama od Beogradske tvrđave (Kalemegdana) od Ušća.

Projekat “oživljavanja” Avale podrazumeva izgradnju skijališta na površini od 4,5 hektara, gde se pored ski staze duge 550 metara planira se i izgradnja ski lifta dužine 480 metara, poligona za početnike, boba na šinama, zip lajna, mini golf igrališta, avantura parka, fabrike snega za veštačko osneživanje staze i brojnih pratećih objekata. Planina Avala je zaštićeno prirodno dobro, a brojni zabavni sadržaji koji su planirani bi se nalazili na delu Avale pod trećim stepenom zaštite. Najavljeni sadržaj već na papiru podrazumeva izgradnju infrastrukturne mreže i objekata koji nisu u skladu sa održivim korišćenjem prirodnih vrednosti i kapacitetom prostora, kako to propisi nalažu. Ukoliko posmatramo primer najave izgradnje gondole i rekonstrukcije parka Ušće, sudbina planine Avala ne sme biti ostavljena slobodnoj proceni i potencijalnom ignorisanju zakona i drugih propisa od strane Gorana Vesića i povezanih interesnih grupa. Dodatni je problem što je ovo još jedna od nestransparentnih projekata, gde građani i građanke nemaju pravo na svoje mišljenje, a struka je najverovatnije uključena samo tamo gde ucenom ili zbog nekog interesa treba da se stavi potpis na dokumentaciju.

Inicijativa Ne davimo Beograd će pažljivo pratiti sve promene na Avali, a pozivamo i građane i građanke da nas obaveštavaju o svim planovima i radovima, posebno na potezu od Mitrovićevog doma do podnožja Avale u pravcu Pinosave, gde je planirana ova investicija JP “Skijališta Srbije” od 5 miliona evra.