Poslanici Ne davimo Beograd pozvali su predstavnike Evropske unije da pruže podršku novim progresivnim snagama u regionu Zapadnog Balkana koji se bore za zdravu životnu sredinu i kvalitetan život građana. To je jedini kredibilan način da građani Srbije i regiona povrate veru u evropske integracije. Najveća prepreka evropskim integracijama, kao i kvalitetnom životu građana, jeste autoritarni režim Srpske napredne stranke.

Na susretu političkih i društvenih aktivista sa Zapadnog Balkana u organizaciji Fondacije nemačke partije Zelenih i Evropske zelene partije, predstavnici Ne davimo Beograd poručili su da tolerisanje postojećih autoritarnih političkih režima, kao što je onaj Aleksandra Vučića, doprinosi isključivo smanjenju vere u demokratiju.

“Autoritarni režimi redovno posegnu za politikama nacionalizma, dizanja tenzija u regionu, kontroli medija, kada se nađu ugroženi, a njihova tolerancija vodi ka raširenoj apatiji među građanima Zapadnog Balkana prema EU. Politike koje ovakvi režimi sprovode uvek stvaraju nepravedne odnose u društvu i ogromne ekonomske nejednakosti koje osećaju sami građani.” – poručila je Biljana Đorđević govoreći na skupu u Briselu.

“Politika evropskih integracija mora biti povezana sa podizanjem kvaliteta života građana, zaštitom životne sredine i izgradnjom demokratskih institucija, a autoritarni režimi ne mogu biti nosioci ovih procesa, jer su u suprotnosti sa njihovim politikama.” – izjavio je Robert Kozma na susretima sa evropskim poslanicima iz redova Evropske zelene partije, Gvendolin Delbo-Korfild, Violom fon Kramon i Tomasom Vajsom, i Ester Rosini Rosenberg, savetnicom pri kabinetu Žosepa Borela, šefa evropske diplomatije.

Pročitaj i ovo:

Šapić već dvadeset dana ne može da popravi jednu cev

Velika rupa nastala nakon pucanja magistralnog cevovoda u ulici 27. marta još uvek nije sanirana. Naime, prošlo je već 20 dana od kada je došlo do pucanja cevi i velike poplave u tek rekonstruisanom “Zelenom bulevaru”, a da nadležne službe ne mogu da završe sanaciju ove ulice.

Privatizacija Savskog nasipa i nebriga o njemu: Koliko košta pogled na Savu?

Ukoliko želite da Vaš pogled ode dalje od brane i nagomilanog đubreta i potencijalno se pruži samo na površinu reke, neophodno je da budete gosti nekih od ugostiteljskih objekata ili privatno iznajmite neki od splavova. Preostalih 407m slobodnog pogleda na reku rasparčano je na manje delove koje možete pronaći između usko zbijenih plovnih objekata.